Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

9.5.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Požár bytu na ubytovně v Chropyni
evakuace obyvatel a zranění osob

Dne 9.5.2004 ve 22.44 hod. byl na linku tísňového volání oznámen požár bytu v obci Chropyně na Kroměřížsku.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jednou cisternou, kterou dále posílila jednotka hasičského záchranného sboru podniku Technoplast Chropyně s cisternou a žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jednom z bytů ve třetím nadzemním podlaží. V době vzniku požáru se v bytě nacházel jeho uživatel nar. 1954, který ho opustil s příjezdem hasičů. Sám se nadýchal zplodin z hoření a na místo musela být přivolána rychlá zdravotní pomoc. Lékaři zraněného muže ošetřili a převezli do nemocnice k hospitalizaci.

Oheň se rozšířil v jednom z pokojů a zasáhl také další horní byt nad místem požáru. Šířící se oheň hasiči objevili a včas zastavili. Silný kouř zasáhl do několika pater výškové budovy a tu muselo opustit asi padesát nájemníků z celkového počtu sto dvaceti. Při požáru se ozvalo několik předem neidentifikovatelných výbuchů, které po uhašení ustaly. Po prohlídce místa požáru a ohniska bylo v bytě nalezeno několik desítek ostrých brokových a kulových nábojů do dlouhých zbraní.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže byla jako příčina vzniku požáru stanovena technická závada na televizoru. Nájemník bytu usnul a nechal zapnutou televizi, která začala hořet. Předběžná škoda byla odhadnuta nejméně na 200.000,- Kč.

Po požáru vyhledala lékařské ošetření žena nar. 1973, která se nadýchala kouře. Lékaři ji také odvezli do nemocnice. Na místě se nechal ošetřit muž nar. 1980, který měl nevolnost a žaludeční problémy. Spolu s ním prohlédl lékař i jeho dvě děti ve věku 4 měsíců a 5 let. Děti nakonec otec odvezl k přespání na jiné místo.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail