Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

18.5.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Požár sklepa činžovního domu ve Zlíně

Dne 18.5.2004 v 09.42 hod. byl hlášen požár sklepa činžovního domu ve Zlíně.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru jedné ze sklepních kójí domu. Hasiči okamžitě začali požár hasit několika proudy vody. Útok byl veden jak zevnitř domu, tak i z venku. Při požáru se vytvořil hustý dým, který zasáhl celé vnitřní prostory domu a muselo být evakuováno asi 20 osob. Díky rychlému přivolání hasičů a bleskovému zásahu se podařilo zabránit rozšíření požáru na další části domu. Hasiči odvětrali vnitřní prostory domu pomocí vysokotlaké ventilace. Ohořelé a uskladněné věci hasiči částečně vyházeli ven. Zásah byl ukončen asi po hodině.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl pravděpodobně od žárovky osvětlení sklepa, která nebyla pod krytem. V blízkosti nekryté žárovky bylo uskladněno oblečení a požár se dále rozšířil po sklepní kóji. Ve sklepě bylo uskladněno větší množství oblečení a osobních věcí. Vyšetřovatel se také zabývá otázkou vlivu zapojení nepovoleného odběru elektrické energie pomocí jednofázového vodiče se zásuvkou. Tento vodič byl nepovoleně napojen na světlo sklepa. Přetížení obvodu el. energie mohlo mít také vliv na vznik požáru. Způsobená škoda byla postupně zvyšována majitelkou sklepa, kdy prozatím přesáhla výši 50.000 Kč.

Majitelka sklepa utrpěla požárem šok, který byl ošetřen přivolaným psychologem HZS Zlínského kraje. Na místě byla přítomna hlídka Policie ČR Zlín, která si prováděla vlastní opatření.  

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail