Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

16.6.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Pomoc hasičů při odstraňování následků větrné smrště pokračuje

Pomoc hasičů při odstraňování následků větrné smrště ze dne 9.6.2004 pokračuje až do těchto dnů. V uplynulém týdnu hasiči opakovaně vyjížděli k zásahům při odstraňování nebezpečí především spadlých stromů a větví.

Větrná smršť byla natolik silná, že poškodila stromy plošně téměř v celém Zlínském kraji. U některých stromů došlo jen k částečnému poškození nebo nalomení větví a k dalším pádům dochází v těchto dnech. Příkladem může být včerejší zásah jednotky profesionálních hasičů ze Zlína, kteří v 10.17 hod. byli voláni k odstranění nebezpečí na poškozené vzrostlé lípě v Malenovicích. Zásah byl pro hasiče specifický tím, že k poškození došlo v koruně stromu asi ve 12m výšce. Hasiči museli k zásahu použít vysokozdvižný žebřík s plošinou. Jedině tak bylo možné se dostat k ulomeným větvím, rozřezat je a uvolnit před samovolným pádem.

Vzrostlá lípa stojí v těsné blízkosti křižovatky, chodníků a parkoviště. Včasným oznámením od občanů se podařilo zabránit případným škodám na majetku nebo zranění osob. Celkový počet jednotlivých zásahů hasičů Zlínského kraje se za uplynulý týden, včetně větrné smrště, odhaduje asi na 300.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail