Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

22.6.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   



Vážany

Likvidace následků krupobití a přívalového deště v regionu
desítky zaplavených sklepů, domů a polámané stromy

Dne 22.6.2004 krátce po 18.00 hod. začali hasiči v regionu vyjíždět na likvidace následků krupobití a přívalového deště.

Jako první oblast byla kroupami zasažena oblast města Kroměříže a jeho blízkého okolí. Asi patnáctiminutové krupobití vytvořilo v Kroměříži, Kotojedech a Vážanech souvislou ledovou vrstvu. Následně přišel přívalový déšť, který začal navíc splavovat z polí bahno a trávy. Přes ledovou vrstvu nemohla voda odtékat přirozenou cestou do kanalizace a tam, kde se to i částečně dařilo, byla okamžitě ucpána. Na mnoha místech začala voda stoupat a zaplavovat především sklepy. Na několika místech se vytvořila laguna vody nebo se voda hnala přes komunikace a komplikovala dopravu.


Tlumačov

Krupobití a bouřka se dále přesunula nad Tlumačov, kde zůstala až 20 cm vrstva ledových krup. Silný vítr vyvrátil několik desítek stromů jak v centru města, tak i na jeho okrajích. Poškozeny byly ploty, zídky a dopravní značky. Vzrostlý strom se zlomil v prostoru mateřské školy. Na některých místech v Tlumačově budou likvidační práce pokračovat i dnes.

Do likvidačních prací se zapojili nejen profesionální hasiči z regionu, ale také řada jednotek sborů dobrovolných hasičů. Profesionální hasiči v Kroměříži organizovali likvidační práce na odčerpávání vody ze třiceti zaplavených sklepů. Vážná situace byla na krytém plaveckém bazénu v Kroměříži, kde došlo k zatopení části technologií. V Holešově, Rymicích a Třeběticích museli hasiči zasahovat u spadlých stromů.

Hasiči do odčerpávání vody nasadili veškerou techniku a posílili pomoc další směnou hasičů. Při příjmu desítek oznámení na tísňové linky hasičů bylo nutné stanovit priority zásahů. V zatopených oblastech byla k vidění velká snaha občanů a svépomoc a pochopení pro vzniklou situaci. Do akce bylo zapojeno i několik těžkých pracovních strojů na odstraňování naplavenin ze silnic, které nabídla veřejnost.

Způsobené škody zatím nejsou vyčísleny. Při organizaci likvidačních prací nebylo přijato žádné oznámení o zranění osob. Poslední akce na odčerpávání vody byla ukončena dnes ráno kolem 01.00 hod.

Zásahy hasičů v obcích: Kroměříž, Kotojedy, Kvasice, Vážany, Holešov, Rymice, Třebětice, Tlumačov, Napajedla


Kotojedy

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail