Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

24.6.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Pomoc hasičů při tragické dopravní nehodě na silničním obchvatu v Kroměříži

Dne 24.6.2004 ve 14.55 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při tragické dopravní nehodě u Kroměříže.

Na místo tentokrát jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže nevyrážela ze základny, protože při kondičních jízdách právě projížděla po silničním obchvatu. Proto hasiči byli na místě doslova po pár vteřinách a už v době, kdy operační střediska přijímala oznámení o těžké nehodě na silničním obchvatu města. Postupně dorazilo speciální vyprošťovací vozidlo a vozidlo na chemické havárie.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k čelnímu střetu osobního auta zn. Š Fabia a nákladní soupravy zn. Volvo. Následkem střetu došlo k zaklínění řidiče v osobním autě. Hasiči na uvolnění prostoru a jeho vyproštění použili speciální techniku a těžce zraněného řidiče předali do péče lékařů. Po převozu do nemocnice řidič svým zraněním podlehl. Nákladní souprava se po střetu na mostě dostala mimo vozovku a celá havarovala z 10-ti m náspu pod most, kde se převrátila. Řidič utrpěl pouze lehké zranění na klíční kosti.

Unikající provozní kapaliny byly hasiči zasypány sorbenty na silnici. Z havarovaného kamionu začala unikat nafta, která byla zachytávána a posléze i hasiči vyčerpána z nádrže. Celkem bylo přečerpáno asi 350 l. K vyproštění kamionu musela přijet speciální těžká vyprošťovací technika a jeřáb. Kamion byl plně naložen nákladem dřeva. Pro hasiče zásah skončil až ve 22.35 hod.

Vlivem dopravní nehody byl také zcela omezen provoz na silničním obchvatu města, kde byla doprava zastavena asi na tři hodiny. Dopravní nehodu na místě vyšetřovala Policie ČR. Strážníci Městské policie Kroměříž a příslušníci Policie ČR prováděli odklon dopravy. 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail