Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

5.6.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Požár střechy komplexu pěti prodejen v Malenovicích

Dne 5.6.2004 v 03.11 hod. byli hasiči na tísňové lince informováni od občanů o požáru prodejny v Malenovicích na ul. J. Staši.

Na místo okamžitě vyjely jednotky profesionálních hasičů ze Zlína a Otrokovic se třemi cisternami, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Malenovice a Prštné. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy nad komplexem pěti prodejen v tzv. West Gem Centru. Po příjezdu jednotek začali hasiči okamžitě požár hasit několika proudy vody a pěny. Požár se rozšířil pod střechou a celou ji poškodil. Hasiči museli střechu otevřít na několika místech a provádět lokální hašení. Sílící oheň začal pronikat stropy do jednotlivých prodejen a hasiči do nich museli vniknout násilím po rozbití dveří a výloh. Jedině tak se podařilo zastavit požár a nedošlo k celkovému vyhoření. Několik dobrovolníků a uživatelů prodejen vynášelo zboží a snažili se alespoň něco zachránit. V době požáru se pod celou střechou nahromadil plyn, který explodoval a poškodil horní stavební část budov.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů i policie bylo místo požáru ohledáno. Jako předběžná příčina vzniku požáru byla stanovena nedbalost neznámé osoby. Požár vznikl v dřevěném domku vedle komplexu prodejen, který je na objekt i střechu napojen. Způsobená škoda byla prozatím vyčíslena na stavební části na 2 mil. Kč a na vybavení prodejen a zboží dalších 870 tis. Kč.


kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail