Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

5.6.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Pomoc hasičů při pádu stavebního lešení pod jedním z mostů v Uh. Brodě

Dne 5.6.2004 v 13.30 hod. byli hasiči informováni o hrozícím nebezpečí na jednom z mostů v Uh. Brodě.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uh. Brodu s jedním vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že vlivem rozvodnění řeky Olšavy došlo k uvolnění stavebního lešení pod jedním z mostů. Lešení bylo pod mostem umístěno kvůli jeho probíhající rekonstrukci. Lešení nevydrželo nápor stoupající vody a střední část se probořila pod most do řeky. Tím došlo k vytvoření jakési hráze z lešení, která zadržovala plavající klády, trávy a další odpad. Velký tlak vody a neustálý přítok nových předmětů působil na lešení, které sotva odolávalo tlaku.

Na místo byla povolána speciální lezecká skupina hasičů z Uh. Hradiště k uvolnění překážek ve vodě. Do jejího příjezdu se hasiči pomocí dlouhých bidel snažili uvolnit některé velké klády a podařilo se jim také vytáhnout několik dřevěných dlážek lešení. Tři hasiči z lezecké skupiny následně natáhli jistící lano a spustili se pod most. Ručně se snažili co nejrychleji, a zároveň co nejopatrněji, vytáhnout lešenářské dlážky. Tím se snažili ulehčit celkové konstrukci stavby a snížit tak případné škody na zříceném lešení nebo větší poškození jednotlivých částí mostu. Lezci na místě pracovali asi jednu hodinu a podařilo se jim vytáhnout velkou část desek. Stále sílící tlak vody a neustálý pohyb lešení je nakonec přinutil ukončit práci z bezpečnostních důvodů. Do likvidačních prací se také účinně zapojili zaměstnanci stavební firmy provádějící opravu mostu.

Pod velkým náporem vody a naplavenin se nakonec lešení probořilo a část lešení se potopila. Škody však byly minimalizovány účinným zásahem hasičů.


a pak se lešení roztrhlo...

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail