Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

29.7.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Upozornění hasičů - období žní zvyšuje riziko požárů
Požár stohu sena u Krhova

Dne 27.7.2004 v 15.41 hod. byl hlášen požár stohu u obce Krhov.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bojkovic a Slavičína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru stohu sena na volném prostranství za obcí. Požár zachvátil celý stoh. Hasiči zajistili místo proti šíření požáru. Na místě bylo rozhodnuto, že stoh sena se nechá pod dozorem vyhořet.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uh. Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Jeden ze zemědělců uvedl, že pracoval s vysokozdvižným vozíkem na úpravě stohu sena a pod strojem vznikl požár. S vozidlem stačil odjet, ale stoh už nezachránil. Požár se velmi rychle šířil. Vyšetřovatel ohledal poškozený stroj a zjistil, že požár vznikl od poškozeného lapače jisker na výfuku stroje. Způsobená škoda byla vyčíslena na 72.000 Kč. Samotný zemědělec se účinně zapojil do bezpečnostních prací, když s cisternou objížděl hořící stoh a skrápěnou vodou zamezoval případnému rozšíření požáru do okolí.


Hasiči radí:

  1. Každoročně dochází v průběhu léta ke vzniku požárů při provádění žňových prací, které mají celou řadu příčin. Mezi nejčastější příčiny vzniku požáru patří nedbalostní jednání, neboť některé stroje a zařízení, které vyjíždějí do polí, neodpovídají požadovaným technickým předpisům. Především u traktorů a mechanizačních prostředků používaných při sklizni a uskladňování je zapotřebí, aby měly výfuky opatřeny účinným lapačem jisker, neboť při teplém a suchém počasí stačí pro vznik požáru skutečně velmi málo. Oheň se v suchém strništi a ve skladových objektech velmi rychlé šíří a jeho lokalizace nebývá pro zasahující jednotky vždy snadnou záležitostí.
  2. Další požáry vznikají při práci sklízecích strojů přímo na poli, kdy může dojít k technické závadě (na samotném stroji nebo na elektroinstalaci) nebo při sklizni vlhkého porostu k jeho postupnému zachycení a navíjení na hydraulická zařízení stroje a pak vzájemným třením dojde ke vzniku požáru.
  3. Velké riziko také představují odhozené nedopalky cigaret, a to jak přímo na polích, tak i ve skladech slámy nebo uskladněného obilí.
  4. Riziko vzniku požáru může snížit i přednostní sklizeň obilí v blízkosti železničních tratí a veřejných komunikací.
  5. Mechanizační prostředky je nutné vybavit provozuschopnými hasicími přístroji.
  6. Mít vždy připravenou zásobu vody v cisterně, případně traktor s pluhem k oborání ohniska požáru.
  7. Rovněž vybavení spojovacími prostředky, např. mobilním telefonem, může značně zkrátit čas potřebný k přivolání jednotek požární ochrany.
  8. Materiály náchylné k samovznícení neskladujte vlhké - nedosušené. Dbejte na to, aby materiál nebyl hromaděn do objemu, kdy dochází k akumulaci tepla. Pamatujte, že předpokladem pro vznik samovznícení rostlinných materiálů je dostatečná vlhkost a akumulace tepla.
  9. Nezapomeňte, že v krytých, tepelně izolovaných prostorách může být objem materiálu i podstatně nižší a samovznícení nelze vyloučit. Neskladujte společně materiály různé vlhkosti a druhu. Samovznícení napomáhá nerovnoměrné naskladnění s různým obsahem vlhkosti nebo různých jakostí.
  10. Sledujte stav nově nahromaděných rostlinných materiálů. V případě podezření na samovznícení, materiál přeskládejte a dosušte. Příznaky samovznícení např. sena jsou zejména vzrůst teploty, zápach po praženém materiálu, nakyslý pach atd. Do skladovacího prostoru nevstupujte s otevřeným ohněm.

zdroj: HZS Olomouckého kraje

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail