Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

6.8.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Pomoc hasičů na řece Moravě

Dne 6.8.2004 v 06.58 hod. byli hasiči informováni o znečistění řeky Moravy v Napajedlích.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s vozidlem a člunem, kterou dále posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obce Spytihněv a Babice. Po příjezdu na místo byl na vodu spuštěn člun a byla provedena obhlídka hladiny řeky. Za přítomnosti pracovnice odboru životního prostředí byla v okolí města Napajedla zjištěna rozsáhlá zapáchající skvrna. Látka, pravděpodobně ropného původu, zabírala téměř celou šíři řeky. Na místě byly odebrány vzorky látky k určení původu a zdroje možného znečistění.

Před jezem v obci Spytihněv rozvinuli hasiči nornou stěnu v délce 120m, kterou položili na hladinu řeky Moravy. I přes fyzickou náročnost přípravných prací byla stěna položena v tomto místě z důvodu, že je možné odvádět zachycenou látku mimo hlavní koryto řeky a lépe ji tak odebírat. Zásah bude pro hasiče náročný především délkou svého trvání, jelikož vlivem pomalého průtoku řeky může být látka zachytávána až dva dny.

Během průzkumu na hladině nebyl zatím zjištěn žádný případ úhynu ryb.

AKTUALIZOVÁNO

Dne 7.8.2004 v 17.30 hod. byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic na nornou stěnu v obci Spytihněv. Vlivem pomalého toku dosáhla skvrna norné stěny až dnes odpoledne. Látka zachycená nornou stěnou je odváděna mimo hlavní koryto řeky Moravy do části zdymadla. Hasiči začali sbírat zachycenou látku do připravených sudů a následně bude látka odvezena k likvidaci.

Norná stěna bude položena na řece Moravě až do pondělí, kdy bude rozhodnuto o dalším postupu podle rozsahu znečištění. Ani dnes nebyl zatím zjištěn případ úhynu ryb.

Dne 7.8.2004 v 18.38 hod. byl na místo sběru vyslán další vůz hasičů, který přivezl prázdné sudy na odebíranou látku. Hasiči zvažují položení tzv. pomocné norné stěny u zdymadla, která by měla lépe svádět přitékající látku v místě jejího sběru.

Dne 7.8.2004 v 19.00 hod. byla v části zdymadla položena pomocná norná stěna v délce 30m.

Dne 8.8.2004 velmi pomalý průtok řeky Moravy

Dne 9.8.2004 ve 12.00 hod. vyjela jednotka profesionálních hasičů k ukončení akce na řece Moravě a ke stažení norné stěny.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail