Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

13.8.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Požár rodinného domu po zásahu bleskem v Ludslavicích

Dne 13.8.2004 v 03.03 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Ludslavicích.

Na místo byla okamžitě vyslána jednotka profesionálních hasičů z Holešova, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z obce Holešov a Ludslavice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru rodinného domu. Požár zachvátil vnitřní prostory. Hasiči požár uhasili a rychlým zásahem zabránili jeho rozšíření na další části domu. V silně zakouřeném domě museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů k Kroměříže bylo místo ohledáno. Požár vznikl pravděpodobně po zásahu bleskem při silné noční bouřce. Tato domněnka bude potvrzena až podrobným ohledáním v denní dobu. Požár vznikl v prostoru obývacího pokoje, kde začala nejdříve hořet televize a požár se dále rozšířil. Z hořícího a zcela zakouřeného domu se stačila útěkem zachránit mladá rodina s asi pětiletým dítětem. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 750.000 Kč. Požár zasáhl spodní patro, stropy a část obývaného podkroví.

aktualizováno

V dopoledních hodinách provedl vyšetřovatel hasičů z Kroměříže podrobné ohledání místa požáru s cílem zjistit příčinu vzniku požáru. Po prozkoumání všech nalezených stop potvrdil předběžně stanovenou verzi vzniku požáru. Prokazatelně došlo k zásahu blesku do televizní antény na střeše rodinného domu. Odtud se elektrický výboj dostal do anténního i elektrického rozvodu domu a způsobil požár.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail