Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

17.8.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Pomoc hasičů při havárii nákladního auta s vodním sklem u Starých Hutí

Dne 17.8.2004 ve 14.58 hod. byli hasiči informováni o havárii nákladního auta u obce Staré Hutě.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Uh. Hradiště se speciálním protichemickým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu z Brna do Uh. Hradiště, u obce Staré Hutě, došlo k havárii kamionu převážejícího chemickou látku.

Řidič nezvládl průjezd zatáčkou ve stoupání, došlo k uvolnění nákladu a proražení bočnic návěsu. Z kamionu na vozovku vypadly čtyři plastové kontejnery s vodním sklem. Každý kontejner byl chráněn kovovou mříží, ale přesto došlo k proražení tří zásobníků. Každý kontejner obsahoval 1.000 litrů látky SIAL 10, o váze 1,5 tuny. Na vozovku tak vyteklo celkem 3.000 litrů vodního skla. Čtvrtý kontejner byl jen lehce poškozen a došlo u něj jen k drobnému úniku. Část látky stekla do odvodňovacího silničního kanálu, ale větší část se rozlila na vozovku v úseku asi 30 metrů. Projíždějící řidiči na frekventované komunikaci rozjezdili vodní sklo na více jak stometrový úsek.

Hasiči se na místě bleskově seznámili s vlastnostmi chemické látky a rozhodli se situaci řešit okamžitým rozředěním. Na místo postupně přijelo pět jednotek hasičů z profesionálních i dobrovolných sborů s celkem pěti cisternami, jeřábem a již přítomným protichemickým vozidlem. Na dvě desítky hasičů z HZS Uh. Hradiště, Kroměříže a z jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Koryčany, Buchlovice a Kunovice, pracovali na urychleném očistění vozovky.

Prioritou bylo co nejdříve přivézt na místo dostatečné množství vody na zředění látky. V první očistné vlně bylo použito 25.000 litrů vody. V době úklidu byla doprava zcela zastavena a policií odkláněna. Od 18.00 hod. proběhla druhá očistná vlna s použitím dalších 20.000 litrů vody.

V případě zaschnutí vodního skla by byla vozovka pro řidiče neprůjezdná nebo by byla jinak velmi nebezpečná pro sjízdnost. Hasiči proto museli se zásahem spěchat, a proto bylo na místo povoláno také tolik jednotek. Samotná chemická látka není po dostatečném zředění ekologicky závadná. V původní koncentraci je označena jako dráždivá látka v případě přímého kontaktu s kůží nebo při zasažení očí apod. Při zásahu a havárii nebyl nikdo zraněn. Kontejnery byly naloženy zpět na kamion a odvezeny přepravcem.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail