Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

24.8.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Požáry uhlí ve sklepech rodinných domů
období předzásobení uhlím může přinést problémy

Dne 24.8.2004 v 03.34 hod. byli hasiči informováni o požáru uhlí v Pozděchově.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním vozidlem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Pozděchov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru uskladněných uhelných briket ve sklepě rodinného domu. Hasiči začali požár hasit vodou a ihned rozebírat hromadu uhlí. Hasiči postupně vynášeli uhlí mimo sklep a uhasili ohnisko požáru. Při požáru museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo ohledáno. Jako příčina vzniku požáru bylo určeno samovznícení. Způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena. Při požáru 40 metrických centů uhlí došlo k zakouření rodinného domu. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Dne 24.8.2004 v 06.04 hod. byli hasiči informováni o požáru uhlí v Podhradí.

Na místo okamžitě vyrazily jednotky profesionálních hasičů z Luhačovic a Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru uskladněných uhelných briket ve sklepě rodinného domu. Hasiči začali požár hasit vodou a ihned rozebírat hromadu uhlí. Hasiči postupně vynášeli uhlí mimo sklep a uhasili ohnisko požáru. Při požáru museli zasahovat v dýchacích přístrojích. K odvětrání zakouřených prostor byla použita přetlaková ventilace.

I v tomto případě bylo příčinou vzniku požáru určeno samovznícení. Způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena. Při požáru asi 23 metrických centů uhlí došlo k zakouření rodinného domu. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Rady hasičů

Nastává období předzásobení uhlím na zimu a lidé by měli dbát následujících rad. Navezené uhlí z centrálních skladů může být z přepravy vlhké a plné uhelného prachu. Tato kombinace je nebezpečná pro samovznícení a způsobení požáru. Občané, kteří uskladňují uhlí, musí mít připravenu především suchou místnost, sklep nebo kůlnu. Uhlí by se mělo uskladnit až po dostatečném proschnutí a ne hned po navážce. Doporučujeme uskladňování pomocí vidlí, které ideálně oddělí uhlí od prachu a ten není zbytečně zanášen do skladovacích prostor. V případě, že není uhlí dostatečně proschlé, doporučujeme jeho postupné ukládání po částech. Varujeme také před nebezpečím, kdy je nové uhlí uskladněno na staré zásoby, které mohou být silně prachové!

Požáry uhlí vznikají nejčastěji z jedné větší navážky z uhelných skladů, a proto není výjimkou, že hasiči řeší naráz několik požárů. V nedávné minulosti to byly tři požáry ve dvou dnech na Vsetínsku v Dolní Bečvě, Prostřední Bečvě a Liptále.

Odklízení následků takových požárů je pro hasiče náročné, protože většinou musí být vyneseno všechno uhlí ven ze sklepů a kůlen. V takových chvílích jsou neocenitelnou pomocí jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí. 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail