Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

27.8.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Podezření na únik nebezpečné látky

Dne 26.8.2004 ve 22.12 hod. byli hasiči informováni o možnosti úniku nebezpečné látky ve Zlíně.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se speciálním protichemickým vozidlem a jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v několika rodinných domech na tř. T. Bati ve Zlíně - Podhoří, je cítit silný zápach po neznámé chemické látce připomínající aceton. Zápach vycházel z veřejného kanalizačního systému města a zasahoval do blízkých domů.

Jednotka neprodleně začala s měřením nebezpečných koncentrací pomocí měřícího zařízení OLDHAM. I po několika pokusech s různými měřícími čidly, a na různých místech, nebyla naměřená žádná výbušná koncentrace. Hasiči provedli přirozené odvětrání sklepních prostor a poučili majitele domu o preventivním opatření. Tím bylo neustálé větrání místností a utěsnění kanálku v domě proti vnikání neznámého plynu.

Dalším šetřením bylo zjištěno, že v této oblasti údajně působila stavební firma provádějící opravy kanalizace. Firma při opravách používala chemickou látku na bázi pryskyřic, která má zápach po acetonu. Informace o činnosti firmy byla následně potvrzena i majiteli domu. Na místě byla přítomna i hlídka Policie ČR.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail