Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

30.8.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Rozsáhlý požár na poli u obce Březnice

Dne 30.8.2004 ve 16.58 hod. byli hasiči informováni o požáru na poli u obce Březnice.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru strniště na poli nedaleko obce Březnice. Hasiči začali požár hasit a zaměřili se především na to, aby zastavili šíření požáru a zasažení blízkého lesa. K hašení použili jak standardní vodní vedení a vysokotlaký proud vody, tak i vodní dělo. I přes veškerou snahu hasičů byla vlivem větru zasažena plocha asi čtyř hektarů. Šetřením na místě bylo zjištěno, že místní důchodce spaloval nedaleko pole suché klestí a vlivem větru požár zasáhl pole. Senior byl za své počínání vyřešen v blokovém řízení.

Rozsáhlý požár na poli u obce Věžky

Dne 29.8.2004 ve 12.36 hod. byli hasiči informováni o požáru na poli u obce Věžky.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru strniště a balíků slámy na poli. Hasiči okamžitě začali požár hasit a zaměřili se především na to, aby zastavili šíření požáru na další pole. K hašení použili jak standardní vodní vedení a vysokotlaký proud vody, tak i vodní dělo. Balíky slámy byly postupně rozebírány k vyhoření. Při rozšíření požáru byly zasaženy také přilehlé remízky, ve kterých hasiči museli uhasit několik lokálních požárů.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla stanovena technická závada na stroji, který prováděl balíkování slámy. Došlo k poruše zařízení, od kterého vznikl vysokotepelným třením oheň a ten zapálil slámu v balíkovači. Požár nejdříve zachvátil manipulační vozík a dále se rozšířil na pole s nabalíkovanou slámou. Řidič celou událost zpozoroval a rychle se snažil z pole ujet. Požár se snažil zvládnout pomocí ručního hasicího přístroje, kterým uhasil požár na stroji, ale požáru na poli již zabránit nedokázal. Požár se rozšířil na plochu asi tří hektarů a zničil asi 20 balíků slámy. Způsobená škoda byla vyčíslena na stroji ve výši 50.000 Kč a na slámě ve výši 1.500 Kč.

Rozsáhlý noční požár stohu u obce Korytná

Dne 28.8.2004 ve 23.42 hod. byli hasiči informováni o požáru stohu u obce Korytná.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Uh. Brodu s jednou cisternou, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Korytné a Nivnice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru stohu slámy. Hasiči zkontrolovali situaci, zabránili rozšíření požáru na pole a dál prováděli jen dohled nad vyhořením. Přestože se jednalo o mimořádně velký vrstvený stoh slámy (délka 60m, šířka 10m, výška 4m), tak vlivem silnějšího větru celý vyhořel asi za sedm hodin.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uh. Hradiště bylo místo ohledáno. Jako pravděpodobná příčina vzniku požáru byla stanovena nedbalost neznámé osoby nebo úmyslné zapálení. Způsobená škoda byla vyčíslena na 350.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail