Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

5.9.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Ministerstvo vnitra - generální ředitelství HZS ČR
a HZS Libereckého kraje

uspořádali

XXXIII. mistrovství České republiky
V POŽÁRNÍM SPORTU DRUŽSTEV HZS ČR

které se konalo pod záštitou
hejtmana Libereckého kraje RNDr. Pavla Pavlíka

ve dnech 2. a 3. září 2004
na stadionu v Liberci - Horním Růžodole

Hasiči Zlínského kraje překonali národní rekord v požárním útoku !

Družstvu reprezentující HZS Zlínského kraje na 33. mistrovství ČR v požárním sportu družstev se podařilo překonat národní rekord v jedné ze čtyř disciplín, a to v požárním útoku.

Mistrovství v požárním sportu družstev HZS ČR je sestaveno ze čtyř samostatných soutěží. Běží se 100m přes překážky, vystupuje se do 4. podlaží hasičské věže, běží se štafeta na 4x100m s překážkami a poslední soutěží je požární útok.

Už od první soutěže se sportovci HZS Zlínského kraje drželi na čelních pozicích, Pavel Sádecký doběhl v jednotlivcích na 7. místě v čase 17,06 s. Při výstupu na hasičskou věž bojovali naši borci o 4.- 6. místo v družstvech. Ve štafetě však nebyli tak úspěšní, ale stále drželi dobré pozice a naději na kvalitní výsledek.
Poslední disciplínou byl požární útok. Tato poslední část soutěže je odborníky nazývána disciplínou pravdy nebo také královskou disciplínou. Jde o kategorii, která může smazat veškeré předchozí nezdary stejně jako pohřbít veškeré naděje a rozhoduje tudíž o celé soutěži. Při startu družstva HZS Zlínského kraje došlo k poruše časomíry a tato disciplína se musela opakovat pro osm družstev. Už při tomto "prvním" pokusu zaběhli naši sportovci čas na hranici rekordu. Po opakovaném startu se družstvu podařilo překonat starý rekord a byl stanoven nový národní rekord v čase 22,42 s. Starý rekord tak byl překonán o víc jak půl vteřiny. Družstvo HZS Zlínského kraje se nakonec na tomto mistrovství umístilo celkově na 4. místě.

Sportovci reprezentující HZS Zlínského kraje mají v současné době v držení dva národní rekordy ze čtyř disciplín. Již zmiňovaný nový rekord v požárním útoku a dlouhodobě nepřekonaný národní rekord ze štafety na 4x100m s překážkami z roku 1988 v čase 57,52 s., družstva z Uh. Hradiště.

Po kvalitních výsledcích na tomto mistrovství byl nominován náš závodník Pavel Sádecký do družstva České republiky na 2. mistrovství světa konané koncem září v Minsku. Trenérem reprezentace bude také náš zástupce Ivan Ressler.

Družstvo HZS Zlínského kraje

Martin Šesták HZS Územní odbor Uherské Hradiště
Roman Novosad HZS Územní odbor Uherské Hradiště
Dušan Straňák HZS Územní odbor Uherské Hradiště
Miloš Rozum HZS Územní odbor Uherské Hradiště
Martin Medek HZS Územní odbor Uherské Hradiště
Pavel Sádecký HZS Územní odbor Uherské Hradiště
František Omelka HZS Územní odbor Uherské Hradiště
Pavel Abrhám HZS Územní odbor Uherské Hradiště
Štefan Hrtús HZS Územní odbor Zlín
Ivan Ressler trenér
Antonín Polášek trenér
Václav Maceček masér

  Všem sportovcům děkujeme a blahopřejeme k novému národnímu rekordu.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail