Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

9.9.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   


Prověřovací cvičení složek IZS a AČR v Uh. Hradišti

Dne 9.9.2004 v 09.00 hod. bylo vyhlášeno prověřovací cvičení složek IZS a AČR v Uh. Hradišti.

Při cvičení byl simulován výbuch plynu v jedné z přízemních budov v areálu bývalých kasáren v Uh. Hradišti. Při výbuchu a následném požáru bylo zraněno a zavaleno více jak dvacet osob. Na místo okamžitě vyjely základní složky IZS z Uh. Hradiště a širokého okolí. Začala blesková akce na záchranu zraněných osob a jejich vyproštění. Na místo byla povolána speciální jednotka záchranářů SAR HZS z Prahy a speciální záchranářský kynologický tým ze Zlínského kraje se psy na vyhledávání zraněných pod troskami.

Do akce se postupně zapojil Český červený kříž, Armáda České republiky a další specialisté. Celá záchranná akce trvala hodinu a postupně bylo identifikováno dvacet osob. Čtyři osoby utrpěly smrtelné zranění, deset bylo zraněno těžce a šest lehce.

Při tomto cvičení byla vůbec poprvé v praxi zkoušena technická novinka, kterou byl obrazový přenos do operačního střediska HZS Zlínského kraje, do řídící místnosti krizového štábu města a také do tiskového střediska novinářů. Tato novinka je velmi významná pro rozhodování, protože řídící důstojníci mají jasný a aktuální přehled o dění na místě události a mohou operativně rozhodovat. Pro novináře jsou tak přenášeny aktuální záběry z místa v situacích, kdy se jedná o uzavřenou zónu, místo s únikem chemické látky nebo radioaktivity a přítomností novinářů by bylo ohroženo jejich zdraví.

Cvičení ukázalo reálné možnosti zásahu složek IZS u tohoto typu mimořádné události. Samotné vyhodnocení akce proběhne v následujících týdnech a bude také vytvořen výukový materiál pro zasahující hasiče. Z podobných cvičení čerpáme mnohé nové zkušenosti, které jsou následně aplikovány do praxe k vytvoření co nejúčinnějších a nejefektivnějších zákroků. Celé cvičení bylo sledováno týmem odborníků, kteří se budou podílet na vyhodnocení akce.

rozsah nasazení sil a prostředků:

SLOŽKY IZS

Osoby

Technika

HZS Uh. Hradiště

12

CAS25, CAS32, dopravní automobil

HZS Uh. Brod

4

CAS25

SDH Kunovice

6

CAS25

HZS Zlín

2

AV14

HZS Praha - SAR

5

transporter

ZZS

12

sanitky

PČR

6

osobní automobily

Městská policie

4

osobní automobily

kynologové

2

osobní automobily

AČR

25

6x speciální technika

HZS Zlínského kraje
psycholog
tiskový mluvčí


2


osobní automobily

a samozřejmě také dvacet figurantů - posluchači Střední zdravotnické školy Uh. Hradiště a posluchači Střední policejní školy Holešov

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail