Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

1.10.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

1. den


2. den


3. den

aktualizováno

Dne 1.10.2004 v 09.23 hod. byl znovu hlášen požár skládky komunálního odpadu v Nětčicích

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k šíření požáru vnitřním prostorem skládky a povrchové hašení vodou není účinné. Profesionální hasiči se pokusili požár zvládnout pomocí pěny, která snižuje povrchové napětí vody a lépe ulpívá na povrchu.

Nadále však probíhá zavážení skládky zeminou jako nejúčinnější prostředek na zvládnutí požáru. Zemina na zavážku je těžena přímo v areálu skládky a nákladními auty je převážena do místa určení. Tím také nedochází k omezení dopravy v okolí skládky a obce. Podle odborníků se nedá odhadnout doba, po kterou bude nutné skládku dozorovat hasiči. Uvnitř skládky může hořet několik dnů i týdnů. Zásah je náročný pro hasiče i pro pracovníky skládky, kteří se podílí na likvidaci požáru. Provedená měření neprokázala únik nebezpečných látek do ovzduší.

původní zpráva

Požár skládky komunálního odpadu u obce Nětčice
"24 hodinový požár skládky odpadu"

Dne 29.9.2004 v 15.05 hod. byli hasiči informováni o požáru skládky u obce Nětčice.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže, kterou dále posílila jednotka profesionálních hasičů z Holešova a jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Kroměříž, Zdounky a Hulín, s celkem sedmi cisternami a jedním osobním autem.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u obce Nětčice došlo k rozsáhlému požáru skládky komunálního odpadu. Hasiči začali požár okamžitě hasit vodou a skládku rozebírali ke snadnějšímu zpřístupnění samotných ohnisek. Hasiči museli na místě zajistit soustavnou kyvadlovou dopravu vody, která trvala až do odpoledních hodin dne 30.9.2004.

Požár se hasičům nedařilo dlouhodoběji uhasit a kouř vycházející z místa požáru mohl být nebezpečný. Dne 30.9.2004 v 11.00 hod. byl svolán krizový štáb města Kroměříž k rozhodnutí zvládnutí této události. O možném nebezpečí byli informováni zástupci obcí Nětčice, Rataje, Zdounky a Jarohněvice.

Dne 30.9.2004 v 11.00 hod. na místo vyjela skupina pracovníků Krajské hygienické stanice Zlínského kraje ze Zlína, která provedla na skládce měření nebezpečnosti látek unikajících do ovzduší. Měření neprokázala přítomnost nebezpečných látek, pouze potvrdila běžné látky při hoření. Především zjištěný oxid uhelnatý dosahoval malých hodnot. V případě zjištění nebezpečných látek by byl hejtmanem Zlínského kraje vyhlášen stav nebezpečí z důvodu evakuace obyvatel.

Krizový štáb města Kroměříž po poradě s odborníky rozhodl, že požár bude zlikvidován zavezením zeminou a následným udušením. Samotná zavážka místa požáru skládky začala už po 11.00 hod., ale k urychlení celé akce muselo být vyžádáno větší nasazení těžké převozní a nakládací techniky.

Po 14.00 hod. byla situace na místě dobrá, požár se podařilo celý zasypat a na místě zůstávají nadále jednotky sborů dobrovolných hasičů k dohlídce místa požáru. S jejich nasazením se počítá do nočních hodin.

Policie ČR prováděla odklon dopravy kolem místa požáru. 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail