Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

30.9.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Velké cvičení složek IZS v Tlumačově

Dne 30.9.2004 v 09.40 hod. bylo vyhlášeno cvičení složek IZS v Tlumačově.

Námětem cvičení byla dopravní nehoda na železnici, při které došlo ke srážce osobního vlaku s nákladním autem, převážejícím nebezpečnou látku.

Při dopravní nehodě na železnici došlo ke čtyřiceti zraněním a několika úmrtím. Následkem nehody došlo k úniku chemické látky - čpavku, který ohrožoval okolí.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic a Zlína se třemi vozidly a speciálním protichemickým vozidlem. Hasiči okamžitě vyznačili nebezpečnou zónu pro zákaz vstupu dalších osob a začali s vyprošťováním zraněných. Zranění byli přenášeni mimo zónu nebezpečí, kde si je přebírali lékaři a pracovníci Českého červeného kříže. Ranění byli tříděni a po poskytnutí neodkladné péče byli transportováni do nemocnic v okolí. Policie ČR na místě chránila zónu bezpečí a další hlídky prováděly odklon dopravy. O veřejný pořádek se starali strážníci městské policie.

Na místo dorazili také hasiči HZS Českých drah z Přerova se zásahovým vozidlem a speciálním protichemickým vozidlem a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Tlumačov.

Cvičení mělo prokázat schopnosti profesionálních záchranářů a dalších pomocných složek k vyřešení této mimořádné události. Cvičení bylo do posledního okamžiku utajované a mělo prověřit koordinaci práce téměř stovky účastníků. Podobná cvičení jsou prováděna jen jednou ročně v rámci jednotlivých územních odborů HZS Zlínského kraje.

Cvičení bylo pro záchranáře náročné na koordinaci, fyzickou a psychickou připravenost, ale také na zvládnutí záchrany mnoha raněných při neustálé změně počasí.

Vyhodnocení cvičení proběhne v následujících dnech a z pořízených záznamů bude zpracován výukový materiál pro další záchranáře. Cvičení trvalo asi 2,5 hodiny. Námětové cvičení proběhlo za významné pomoci firmy Metalšrot Tlumačov a čtyřiceti posluchačů Střední policejní školy Holešov, kteří byli figuranty.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail