Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

19.10.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Společný výcvik lezeckých skupin hasičů z Kroměříže a Vsetína

Ve dnech 18. - 20.10.2004 probíhá v okolí Kelčského Javorníku na rozhraní Kroměřížska a Vsetínska společný výcvik lezeckých skupin hasičů.

Cvičení se účastní celkem osmnáct profesionálních záchranářů HZS z Územního odboru Kroměříž a Vsetín. Jedná se o intenzivní 24 hodinový výcvikový kurz, který bude ukončen v poslední den zkouškou odborné způsobilosti.

18.10. byl kurz zaměřen na základní lanovou techniku a záchranu osob v přírodních podmínkách. Kromě teorie si hasiči vyzkoušeli praktickou záchranu při zachycení parašutisty v koruně vysokého stromu. Cílem bylo bezpečné zdolání výšky stromu, záchrana člověka a jeho transport do bezpečí.

19.10. prošli hasiči speciálním seminářem pod vedením psychologa HZS Zlínského kraje o tom, jak zvládat stres ve výškách a stres zachraňovaných osob. To si ostatně mohli záchranáři okamžitě vyzkoušet při praktickém výcviku.

Cvičení proběhlo na 45 metrů vysokém vysílači příhradové konstrukce na Kelčském Javorníku. Námětem byla záchrana tří neukázněných turistů z věže vysílače, kteří porušili zákaz vstupu, vylezli po žebřích na vrchol vysílače a tam je zastihlo špatné počasí. Při pobytu došlo u jedné osoby k podchlazení, u druhé k poranění krční páteře při pádu na konstrukci a u třetí osoby k panice. Pomocí mobilního telefonu si figuranti přivolali pomoc záchranářů. Na místo byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže a Vsetína se zaměřením na práce ve výškách. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na vrcholu vysílače se nachází jeden muž a dvě ženy. Obě lezecké skupiny začaly s okamžitou záchranou. Lezci zdolali výšku vysílače, zraněným osobám poskytli první pomoc a transportovali je pomocí přepravních sedaček a lůžka do bezpečí.

20.10. čeká na hasiče další teoretická příprava, seznámení se služebními předpisy o práci ve výškách a ukončení výcvikového roku 2004 pro hasiče lezce. Každý z profesionálních záchranářů musí složit závěrečnou zkoušku odborné způsobilosti.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail