Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

19.10.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Dva požáry nákladních aut ve Valašském Meziříčí

Dne 19.10.2004 v 17.00 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta ve Valašském Meziříčí.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jednom z kruhových objezdů v centru města došlo k požáru pneumatiky na návěsu nákladní soupravy s tahačem zn. DAF. Hasiči provedli dohašení požáru a ochlazování nápravy.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo zjištěno, že řidič z Prešova (SK) projížděl jedním z kruhových objezdů, když při brzdění zjistil zablokování jednoho kola na návěsu. Tepelným namáháním došlo k požáru pneumatiky a hrozilo rozšíření požáru. Řidič ihned zastavil a požár se mu částečně podařilo uhasit ručním hasicím přístrojem a vodou. Jeden z všímavých občanů města přivolal na místo hasiče. Díky zásahu a správné reakci řidiče se podařilo požár rychle uhasit a uchránit hodnoty na nákladu dřeva ve výši 1 mil. Kč. Na poškozené pneumatice a části plachty byla škoda vyčíslena jen na 20.000 Kč.

Dne 19.10.2004 ve 23.32 hod. byli hasiči informováni o dalším požáru nákladního auta ve Valašském Meziříčí.

Na místo znovu okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Příluky došlo k požáru pneumatiky na návěsu nákladní soupravy s tahačem zn. LIAZ. Hasiči provedli bleskové uhašení rozšiřujícího se požáru pneumatik a části nákladového prostoru návěsu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo zjištěno, že řidič z Košic (SK) projížděl jednou z křižovatek, když po průjezdu zjistil defekt jednoho kola na návěsu. Tepelným namáháním došlo k požáru pneumatiky, který se rozšířil na sousední pneumatiku nápravy a rezervní kolo umístěné v těsné blízkosti. Požár zachvátil také část plachty, dřevěné podlahy nákladového prostoru a zničil také vzduchové hadice brzd. Rychlým zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty přepravovaného nákladu ve výši 500.000 Kč. Na poškozených pneumatikách a dalších věcech byla škoda vyčíslena na 100.000 Kč.

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail