Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

25.10.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Cvičení hasičů při úniku ropné látky do řeky v Chvalčově

Dne 25.10.2004 v 08.45 hod. zahájili hasiči cvičení v Chvalčově, části Říka.

Námětem cvičení byl únik ropné látky do říčky Bystřička, kterou bylo nutné co nejdříve přehradit nornou stěnou a uniklou látku zachytit. Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním vozidlem. Po příjezdu na místo hasiči použili k likvidaci havárie tzv. ropnou havarijní soupravu.

Souprava na zachycení látek ve vodních tocích obsahuje textilní nornou stěnu se vzdouvací přepážkou a sorbční válce. Po ukotvení norné stěny na obou březích a dně říčky dojde ke zvednutí hladiny vody a hasičům to umožní lepší sběr látek. Tato norná stěna se dobře hodí na místa s malým průtokem vody a malým řečištěm.

Proti proudu vody položili hasiči na hladinu sorbční válce a samotné místo záchytu ropných látek bylo navíc zasypáno sorbenty. Hasiči postupně odebírali zachycenou látku a umístili ji do přepravních kontejnerů.

Přestože jde o vývojově starší typ norných stěn, tak jsou využívány i v dnešní době a hasiči musí ovládat jejich obsluhu. Nové typy nafukovacích norných stěn jsou využívány u větších řek, nebo vodních toků se širokým korytem.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail