Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

27.10.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Rozsáhlý požár objektu firmy ve Slušovicích

Dne 27.10.2004 v 04.27 hod. byli hasiči informováni o požáru ve Slušovicích.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína a postupně čtyři cisterny, které posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Slušovice a Vizovice se dvěma cisternami a jednotka HZS podniku Mitas a.s. Zlín s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru objektu soukromé firmy, zabývající se výpočetní technikou a elektronikou. Hasiči okamžitě začali požár hasit z několika stran objektu a požár byl postupně lokalizován. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru na celý objekt a skladové prostory. Jednopodlažní budova však byla zasažena ve značném rozsahu a na místo musela být hasiči zajištěna kyvadlová doprava vody.

Celkové uhašení požáru bude trvat ještě několik hodin a teprve poté začne vyšetřování požáru a zjištění příčiny jeho vzniku. Na místě asistovala také hlídka Policie ČR, která hlídala prostor zásahu před vstupem nežádoucích osob a jednoho agresivního narušitele. Podle přítomného zaměstnance podniku budou hmotné škody na uskladněných počítačích, elektronice a objektu vyčísleny v řádech desítek milionů korun.

aktualizováno v 10.00 hod.

Podle přítomných zástupců firmy jsou škody na uskladněném materiálu odhadovány na 85 mil Kč. Další škoda vznikla především na samotném objektu skladu firmy. Na místě stále probíhají dohašovací práce, kdy dochází k postupnému vynášení věcí a hašení lokálních požárů pod uskladněným materiálem. Vyšetřování požáru ze strany hasičů i policie začalo prozatím dokumentací a postupně bude pokračovat po zpřístupnění objektu.

aktualizováno ve 14.00 hod.

Ve 12.00 hod. ukončili profesionální hasiči svůj zásah na místě požáru a vrátili se na základnu. Na místě zůstala jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Slušovic, která dál prováděla dohlídku nad místem požáru. Ve 13.06 hod. byli znovu profesionální hasiči ze Zlína vysláni na místo s jedním vozidlem, protože dobrovolní hasiči požádali o pomoc se zásahem speciální technikou. Znovu totiž došlo k požáru v prostoru střechy, a proto bylo nutné se do ní dostat a požár uhasit. Krátce po poledni dorazil na místo také speciálně cvičený pes Policie ČR na vyhledávání stop na místech požárů. Nadále probíhá společné šetření hasičů a policie.

foto z 09.00 hod.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail