Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

1.11.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Cvičení hasičů na výškové budově v Kroměříži a evakuace velkého počtu osob
580 evakuovaných dětí z domova mládeže muselo do bezpečí
aktivace složek IZS a svolání krizového štábu města

Dne 1.11.2004 ve 21:46 hod. vyhlásili hasiči cvičení na výškové budově v Kroměříži s evakuací velkého počtu osob.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s rychlým zásahovým vozidlem, cisternou a vysokozdvižným žebříkem, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Kroměříž a Hulín. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v 5. patře osmipodlažní budovy domova mládeže na ul. Pavlákova došlo k simulovanému požáru. Zástupci internátu vyhlásili ihned požární poplach a z budovy bylo postupně evakuováno 580 dětí ! Shromáždění dětí proběhlo na nástupních plochách před budovou a v tělocvičně.

Evakuace proběhla pod vedením vychovatelů velmi dobře, organizovaně a bezpečně. Při cvičení bylo také simulováno několik zranění u dětí, které musely být hasiči evakuovány pomocí vysokozdvižného žebříku z vyšších pater objektu.

Při cvičení došlo k aktivaci složek integrovaného záchranného systému a k mimořádné události byl svolán také krizový štáb města Kroměříž. Hasiči, zdravotníci, policisté i strážníci městské policie, koordinovali svoji činnost ke zvládnutí této situace. Celé cvičení bylo sledováno odborníky na krizové řízení a poznatky budou dále sloužit k výuce a jednotlivým postupům záchranářů.

Celé cvičení mělo mimořádný charakter, kdy se jednalo o naprosto neobvyklou akci s velkým počtem osob.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail