Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

11.11.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   
 

Prověřovací cvičení v Clubu 603 na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně

Dne 11.11.2004 v 09:15 hod. bylo vyhlášeno prověřovací cvičení hasičů ve Zlíně.

Námětem cvičení byla prověrka profesionálních hasičů v situaci, kdy v hudebním klubu na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně vypukl v prostoru kuchyně požár a při následné urychlené evakuaci návštěvníků odhodil neznámý muž v sále kufřík s radioaktivním materiálem. Byl vyhlášen požární poplach a jeden z evakuovaných číšníků si při odchodu všiml odhozeného kufříku. Když ho chtěl z hořícího klubu vynést, tak uviděl typické varování žluté barvy.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se speciálním protichemickým vozidlem a dvěma cisternami. Po příjezdu na místo zjistil velitel zásahu od personálu, že uvnitř je požár v kuchyni a někde v sále kufřík označený varováním nebezpečí radioaktivity. První jednotka hasičů zlikvidovala bleskově požár v kuchyni a další hasiči se urychleně připravili na průzkum do prostoru sálu. K průzkumu se museli chránit pomocí speciálních protichemických obleků a zároveň bylo nutné sledovat míru radioaktivního záření pomocí speciálního měřícího přístroje. Průzkumem v zatemnělém sále klubu byl kufřík nakonec nalezen, celá zóna vyhrazena proti vstupu nežádoucích osob a vyžádán výjezd k zajištění kufříku. Po skončení zásahu prošli hasiči dekontaminační očistou.

Při cvičení se prováděla také kontrola a prověření samotného systému požární ochrany (EPS - elektronická požární signalizace) a prověrka činnosti personálu klubu. Celý elektronický systém pracoval na výbornou a reakce personálu klubu při vyhlášení poplachu byla správná.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail