Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

23.11.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   
Pomoc profesionálních hasičů HZS Zlínského kraje na Slovensko
sestavený tým záchranářů je připraven na vyslání

Generální ředitelství HZS ČR požádalo také zástupce HZS Zlínského kraje, aby připravilo sestavení týmů profesionálních hasičů na pomoc do oblastí postižených přírodní katastrofou na Slovensku.

Dne 23.11.2004 v dopoledních hodinách byl v rámci HZS Zlínského kraje sestaven pracovní tým profesionálních hasičů, který má zastoupení ze všech Územních odborů HZS Zlínského kraje. Pracovní tým je sestaven ze dvou družstev o šesti mužích. Dvanáct záchranářů posílí také dva velitelé a celý tým už jen čeká na oficiální pozvání ze Slovenska a vyslání na místo. Hasiči jsou připraveni pomoci v oblastech postižených větrnou kalamitou ve Vysokých Tatrách. K těmto zásahům jsou vybaveni potřebnou technikou a auty. Celkem by mělo vyjet pět vozů (cisterny, kontejnerový vůz, týlový vůz apod.) vybavených deseti motorovými pilami.

Skupina je připravena na vyslání po dobu jednoho týdne. V první vlně je plánováno vyslat celkem padesát hasičů z Jihomoravského, Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje. Hasiči jsou dále vybaveni na podmínky náročného horského terénu a pobytu v něm, včetně zabezpečení stravy.

Předpokládá se, že úkolem hasičů budou především likvidační práce po větrné kalamitě, odřezávání stromů a snižování dalších rizik.

Sestavení týmu: 4x Uh. Hradiště, 2x Kroměříž, 3x Zlín, 3x Vsetín - všichni s oprávněním pro práci s motorovou pilou
Sestavení velitelů: 2x Zlín

aktualizováno:

Dne 23.11.2004 ve 22:00 hod. byli hasiči informováni, že nabízená pomoc hasičů nebude s největší pravděpodobností realizována a Slovensko využije jiné formy pomoci z ČR.

Dne 24.11.2004 v 10:00 hod. byli hasiči Zlínského kraje znovu informováni o možnosti vyslání do oblastí postižených katastrofou, a proto i nadále zůstáváme připraveni podle původního plánu. Nabídka pomoci z ČR je tak nadále v jednání, a tím se také neruší připravenost k vyslání profesionálních hasičů.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail