Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

6.12.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Požár elektrické lokomotivy mezinárodního rychlíku v Otrokovicích

Dne 6.12.2004 v 16:38 hod. byli hasiči informováni o požáru lokomotivy ve stanici Otrokovice.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami, kterou dále posílila jednotka hasičů ČD z Přerova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v prostoru elektrické lokomotivy došlo k požáru. Požár byl lokalizován asi po patnácti minutách pomocí sněhových hasicích přístrojů. Silně zakouřené prostory strojovny lokomotivy odvětrali hasiči pomocí přetlakové ventilace.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v prostoru strojovny na vysokonapěťových stykačích. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 200.000 Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření.

Elektrická lokomotiva mezinárodního rychlíku Polonia na trase Budapest - Warszawa byla ve stanici Otrokovice po uhašení okamžitě vyměněna a rychlík mohl asi po jedné hodině neplánované zastávky pokračovat v jízdě. 

Podle zjištěných informací zaznamenal strojvedoucí problémy na stroji těsně před příjezdem do Otrokovic. Se soupravou přijel až do stanice a zpozoroval plamenné hoření ve strojovně. Ihned také přivolal pomoc přes výpravčího stanice. Z vlaku vystoupilo asi třicet cestujících, kteří využili vnitrostátního spoje k další přepravě. Další cestující na mezinárodní trase zůstali v osmi vagonech a čekali na připojení nové lokomotivy. Při události nebyl nikdo zraněn.

Podle hasičů se strojvedoucí v daném případě zachoval správně, že přijel s celým vlakem do stanice, neboť tak mohl být proveden velmi rychlý a kvalifikovaný zásah na zvládnutí požáru se snadnějším přístupem.  

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail