Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

9.12.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Požár v průmyslovém objektu v Otrokovicích

Dne 9.12.2004 v 08:14 hod. byli hasiči informováni o požáru průmyslového objektu v Otrokovicích.

Na místo okamžitě vyrazily jednotky profesionálních hasičů z Otrokovic a Zlína s cisternami a vysokozdvižnou plošinou Bronto, které posílila jednotka HZS podniku Barum Continental. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jedné z výškových budov v areálu podniků v Otrokovicích došlo k požáru. Požár vypukl ve 4. podlaží budovy a přes ventilaci se dostal do 5. podlaží, kde kompletně zakouřil horní patra rozsáhlého objektu.

Hasiči bleskově rozvinuli několik proudů vodního vedení ke zvládnutí požáru, který byl lokalizován asi po 15 min. zásahu. Zákrokem hasičů se požár nerozšířil do dalších částí stavby. V silně zakouřené stavbě museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích. Po uhašení požáru se i přes použití přetlakové ventilace nedařilo optimálně odvětrat horní patra, a to vlivem inverzního počasí. K intenzivnímu odvětrávání museli hasiči přivolat posilující techniku a silné přetlakové ventilátory.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo ohledáno. Požár vznikl v budově, která je určena k demolici. Ve čtvrtém podlaží prováděla firma likvidační práce na odstranění starých strojů pomocí plynové soupravy. Při likvidační práci došlo k zapadnutí okuje do odsávacího potrubí budovy, kde došlo k požáru nánosů prachu a odpadu. Požár se dále dostal do horního patra k technologiím bývalé stříkací linky na kůže. Způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Příčinou vzniku požáru je nedbalost svářeče soukromé firmy.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail