Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

18.12.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Pomoc hasičů při tragické havárii u obce Březůvky

Dne 18.12.2004 v 09:07 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při havárii auta u Březůvek.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s rychlým zásahovým vozidlem a jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v lesním úseku mezi obcí Březůvky a Ludkovice došlo k tragické havárii osobního auta zn. Š Forman. Vozidlo havarovalo na zledovatělé vozovce do stromu vedle cesty. Ve vozidle podlehla svým zraněním žena nar. 1939, byt. Olomouc, která cestovala na sedadle vedle řidiče. Ve vraku došlo k zaklínění dalších dvou osob na zadních místech auta, které musely být vystříhány hasiči. Další dvě osoby utrpěly lehká zranění nebo psychický šok.

Hasiči na místě použili k vyproštění zraněných osob dvě sady speciální techniky. Pomocí hydraulických nůžek byla postupně odstřižena celá střecha auta, aby se mohli záchranáři lépe dostat ke zraněným a poskytnout jim nezbytnou pomoc. Samotné vyproštění zraněných z vozidla bylo technicky náročné, protože zranění byli zaklíněni pod sedadly auta a hasiči museli postupovat velmi opatrně a citlivě.

Po vyproštění zraněných pomáhali hasiči zdravotníkům v jejich přeložení na transportní lůžka a do vozidel zdravotnické služby. Havarované vozidlo bylo zajištěno proti případnému požáru a úniku provozních kapalin.

Na místě musela zasahovat také psycholožka HZS Zlínského kraje, která poskytovala nezbytnou pomoc osobám v šoku, příbuzným a známým smrtelně zraněné ženy a dalším osobám.

Po havárii byla vozovka zcela uzavřena pro průjezd dalších vozidel na dobu asi jedné hodiny. Po odjezdu zdravotníků byl průjezdný jeden jízdní pruh, ve kterém byla doprava kyvadlově usměrňována hlídkou policie.


 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail