Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

18.12.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Požár dřevěnice a hospodářského stavení na Horní Bečvě

Dne 18.12.2004 ve 20:47 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru v obci Horní Bečva.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jednou cisternou, kterou dále posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Rožnov pod Radhoštěm, Horní Bečva a Hutisko-Solanec s celkem čtyřmi cisternami.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru dřevěnice a přilehlého hospodářského stavení. Jako první na místě zasahovaly jednotky dobrovolných hasičů, kterým se podařilo požár lokalizovat a zabránit jeho rozšíření na další blízký rodinný dům. Už samotný příjezd k místu požáru nebyl snadný pro horší terénní dostupnost, podpořenou silnou námrazou. Poslední jednotka dohašovala zbytky požáru až do třetí hodiny ranní, protože v hospodářské budově bylo uskladněno větší množství postupně prohořívajícího sena.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl pravděpodobně od špatně zajištěného prostupu kouřovodu kamen do komína dřevěnice. Požár se rozšířil z obytné části na hospodářské stavení a zcela je zachvátil. V hospodářském stavení došlo při požáru k úhynu zvířat - kozy, kůzlete a slepic. Způsobená škoda byla vyčíslena na 200.000 Kč.

Dřevěnice sloužila jako výminek pro majitele stavení. Sám se v době požáru koupal ve vaně a po zjištění požáru se snažil zachránit několik osobních věcí. Při vynášení věcí z dřevěnice utrpěl popáleniny na rukou. Jeho syn, bydlící v sousedním domě, se snažil při požáru zachránit zvířata, ale proti rychle se šířícímu ohni neuspěl.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail