Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

27.12.2004
tisková zpráva

150 - Kroměříž - Uh. Hradiště - Vsetín - Zlín

  aktuality
   

Hasiči ve Zlíně a Kroměříži dostali na Vánoce nová zásahová auta

Dne 27.12.2004 byl na tiskové konferenci HZS Zlínského kraje představen nový zásahový vůz hasičů ve Zlíně a Kroměříži.

Za značného zájmu médií byl dnes dopoledne představen novinářům zcela nový zásahový vůz profesionálních hasičů. Dva vozy pro kombinované zásahy na podvozku Renault byly přivezeny v předvečer Štědrého dne do Zlína a Kroměříže. Představení se za HZS Zlínského kraje ujal ředitel odboru IZS a služeb kpt. Ing. Hynek Marák.

SPECIÁLNÍ AUTOMOBIL POŽÁRNÍ, CISTERNOVÁ AUTOMOBILOVÁ STŘÍKAČKA, CAS 24 RENAULT Midlum 4x2, jak zní oficiální označení vozidel, byla hasičům předána po prvotní prohlídce v autorizovaném servisu. Obě vozidla je nutné nejdříve podrobit všem nutným legislativním povinnostem a zaregistrovat je. Do skutečných zásahů budou vozidla nasazena na přelomu ledna a února příštího roku. Do té doby se musí auta zajet a jejich řidiči se musí naučit ovládat novou techniku.

Vozidla byla pořízena z investičních prostředků Ministerstva vnitra ČR, prostřednictvím Generálního ředitelství HZS ČR. Celková nákupní cena obou vozů je 10,7 mil. Kč.

Vozidla mají zvýšený výkon motoru a nadstandardní výbavu. Ta spočívá především v novém vybavení výkonným hydraulickým vyprošťovacím zařízením, výkonné čerpadlo s možností použití středotlakého i vysokotlakého proudu vody, včetně kombinovaných technik hasebních prostředků, teleskopická anténa s osvětlovací rampou a výstražným světelným zařízením a pod.

Vozidla jsou určena pro šestičlennou posádku schopnou zvládnout za podpory vozidla nejen požáry, ale i vyprošťování při dopravních nehodách, technické zásahy a pomoci nebo záchranné události.

poznámka pro odborníky - přesný technický popis vozidla bude zveřejněn v samostatném odkaze webu - technika - v následujících týdnech a po doplňkovém vybavení aut.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail