hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.1.2005

 aktuality

Hasiči zachraňovali paraglidistu na Mikulčině vrchu

Dne 8.1.2005 v 16:14 hod. byli hasiči požádáni přes linku 112 o pomoc při záchraně paraglidisty na Mikulčině vrchu.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s 20m vysokozdvižnou plošinou, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s 30m vysokozdvižným žebříkem a záchranným košem, doplněná o členy lezecké skupiny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v korunách vysokých smrků na Mikulčině vrchu se zachytil paraglidista a je nutné ho zachránit.

První na místo přijela jednotka z Uherského Brodu, která průzkumem zjistila, že jejich plošina nebude pro záchranu bezpečná. Už vyjetá posilující jednotka z Uherského Hradiště dorazila na místo po dalších asi deseti minutách a ihned začaly práce na záchranu muže v korunách stromů. Mladý muž se záchranáři komunikoval, ale vlivem hustého porostu nebyl ze země vidět.  

Po zajištění vysokozdvižného žebříku na namrzlé vozovce vyjela nahoru první průzkumná jednotka hasičů. Ta měla za úkol obhlídku místa havárie a stanovení taktiky záchrany. Po vyjetí až k samým vrcholkům stromů byl muž z paraglidu spatřen v dobré přístupové trase. Hasiči v koši dál neváhali a ihned muže zachránili. Rozhodující byl ubíhající čas a rychle klesající teplota až k bodu mrazu.

Hasičům se podařilo s košem dostat do bezpečné a dostatečně blízké vzdálenosti k muži, který se držel kmene stromu ve výšce asi 20m nad zemí. Létající křídlo bylo zachyceno na několika korunách stromů a muž byl k němu stále připoután vodícími šňůrami. Jeden z hasičů muže přetáhl do koše a odhákl od křídla přesně hodinu po oznámení události na tísňovou linku. Po dalších deseti minutách se zachráněný muž znovu dotkl pevné země. Při havárii neutrpěl žádné zranění, ale jen lehké podchlazení nevyžadující lékařskou péči. Po úspěšné záchraně muže vyjeli hasiči znovu do korun stromů a po dalších patnácti minutách se jim podařilo vyprostit i křídlo. Po celou dobu záchrany postupovali hasiči maximálně opatrně vzhledem ke ztíženým podmínkám zásahu a větru na hřebeni Bílých Karpat.

Muž nar. 1978, byt. Uherské Hradiště, sám uvedl, že s létáním má asi sedmileté zkušenosti. Při pokusu o přistání ho překvapil poryv větru a havaroval do stromů. K dnešnímu výletu řekl, že to byl "zahajovací let" v novém roce, kdy se účastnil společné akce s více letci. Mikulčin vrch je vyhledávaná lokalita k podobným účelům, kde výška osmi set metrů nad mořem a dnešní výborné počasí lákaly ke skvělým leteckým zážitkům.


 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail