hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.1.2005

 aktuality


Požár stodoly v obci Počenice

Dne 12.1.2005 ve 21:50 hod. byli hasiči informováni na tísňové lince 112 o požáru domu v obci Počenice.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Morkovicích-Slížanech s cisternou a technickým vozidlem, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů z obcí Počenice, Morkovice a Zborovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru stodoly ve dvoře jednoho z rodinných domů. Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích a k zabránění rozšíření požáru postupně rozebrali i část střechy.

Hasiči rozvinuli několik proudů vody a požár se podařilo lokalizovat po patnácti minutách zásahu. Uvnitř stodoly došlo k požáru stropní konstrukce a střechy. Ve stodole bylo uskladněno velké množství nejrůznějšího materiálu, který musel být hasiči postupně vynášen ven z přízemí i horního patra. Odstraňování věcí ze stodoly a dohašování drobných ohnisek požáru zabralo hasičům další víc jak hodinu. Zásahem se podařilo zabránit zničení větší části stavby a uchránit tak další majetek.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár zničil část stropu a střechy. Vyšetřovatel zjistil, že majitel ve stodole udil maso v udírně, která byla přistavěna do její vnitřní části. Příčinou vzniku požáru bylo s největší pravděpodobností vylétnutí žhavých částí a jisker z udírny na dřevěnou konstrukci stodoly. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 40.000 Kč. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Na místě zasahovala také hlídka policie, která musela opakovaně vykazovat z místa požáru majitele stavení. Ten se snažil v době hašení zachránit z hořící stodoly některé ze svých věcí, včetně masa z udírny... 


 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail