hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

17.1.2005

 aktuality


Požár stohu slámy u obce Podhradní Lhota

Dne 17.1.2005 ve 14:35 hod. byli hasiči informováni o požáru stohu u obce Podhradní Lhota.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Bystřici pod Hostýnem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Podhradní Lhota. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru stohu slámy. Požár zachvátil jednu se stran stohu o celkové délce 100m. V hustém kouři museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích.

Hasiči bleskově rozvinuli několik proudů vody a snažili se zabránit rozšíření požáru na celý stoh. V krátké době se na místo požáru seběhla řada zemědělců a místních občanů, kteří nabídli pomoc hasičům. Dva zemědělci přijeli na pole u obce s těžkou nakládací technikou. Tou se podařilo postupně stoh rozdělit asi v jedné pětině. Rozdělením stohu se významně přispělo k zabránění rozšíření požáru a uchránění velkých hodnot zemědělců. Část jednotky místního dobrovolného sboru hasičů zajišťovala v průběhu zásahu kyvadlové doplňování vody do cisteren u hořícího stohu. Po lokalizaci a zabránění šíření požáru se nechala hořící sláma pod dozorem vyhořet.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru prohledáno. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření společně s policií. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 30.000 Kč. Vyšetřovatel si stanovil několik možných verzí vzniku požáru, které bude postupně prověřovat. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail