hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.2.2005

 aktuality


Požár zahradního altánu a udírny v Tlumačově

Dne 4.2.2005 ve 22:46 hod. byli hasiči informováni o požáru zahradního domku v Tlumačově.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami, kterou posílila místní jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Tlumačov. Po příjezdu jednotky na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru celodřevěného zahradního altánku s udírnou. Požár vznikl na zahradě jednoho z rodinných domů.

Už při příjezdu hasičů byla celá dřevěná stavba v plamenech a v poslední fázi požáru. Ani rychlým zásahem se tak hasičům nepodařilo uchránit některé části stavby. Pomocí vysokotlakého proudu vody bylo provedeno uhašení požáru a rozebrání zbytků stavby.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že součástí zahradního altánku byla také udírna. Majitel si udírnu předehříval na připravované uzení a došlo k požáru. Požárem byla zničena kompletně celá stavba a na místě zbyl jen komín. Majitel si škodu vyčíslil na 100.000 Kč.

Požár sauny u chaty u obce Hvozdná

Dne 5.2.2005 v 00:03 hod. byli hasiči informováni o požáru sauny u obce Hvozdná.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Hvozdná. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u jedné z chat v rekreační oblasti u Hvozdné došlo k požáru sauny. Hasiči pomocí vysokotlakého proudu vody požár uhasili a zabránili jeho rozšíření na celou stavbu. V silně zakouřené místnosti museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno a zjištěna jeho příčina vzniku. Majitel sám uvedl, že asi hodinu po ukončení saunování zpozoroval stoupající kouř ze střechy nízké budovy u chaty. Okamžitě se šel podívat a zjistil v sauně požár dřevěného obkladu u stropu. Velmi uvážlivě a opatrně začal s hašením pomocí kbelíku s vodou, a také přivolal pomoc hasičů. Sám při hašení postupoval tak, aby do sauny šlo co nejméně vzduchu a požár se nerozšířil na další místnosti stavby. Díky tomuto správnému postupu byly uchráněny větší hodnoty. Způsobená škoda byla vyčíslena na 60.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byl přenos tepla z kamen na tuhá paliva a komína sauny na dřevěný obklad.

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail