hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

13.2.2005

 aktuality


Pomoc hasičů při zvedající se vodě ve Zlínském kraji
stoupající hladiny vodních toků zaměstnaly hasiče

informace jsou průběžně aktualizovány

Dne 13.2.2005 ve 14:57 hod. byli hasiči informováni o nutnosti zásahu na norných stěnách v Ostrožské Nové Vsi.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že stoupající hladiny v odvodňovacích kanálech u Ostrožské Nové Vsi částečně narušily položené norné stěny na zachytávání ropných látek z havárie cisterny dne 24.1.2005. Norné stěny byly hasiči provizorně opraveny k zajištění jejich funkčnosti.

Tyto norné stěny byly položeny po ukončení zásahu hasičů soukromou firmou, která dále zajišťovala likvidaci ropné havárie po dopravní nehodě cisterny. Až do dnešních dnů jsou položeny záchytné norné stěny na zadržení zbytků ropných produktů v odvodňovacích kanálech. Na místo také okamžitě vyjeli zástupci firmy z Ostravy, kteří si zajistí další opravy a pomoc.

Dne 13.2.2005 ve 13:03 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při řešení ohrožujícího stavu na řece Dřevnici ve Zlíně.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na řece Dřevnici, před jedním z jezů na Bartošově čtvrti, je asi sto metrů dlouhá vrstva ledových ker, která brání v plynulém průtoku vody v řece. Na místo byl povolán odborník z Povodí Moravy, který po obhlídce situace prohlásil, že tento stav není nijak ohrožující.

Dalším průzkumem v okolí Bartošovy čtvrti bylo zjištěno, že došlo k výraznému zvýšení hladiny napouštěcího kanálu do zlínské teplárny. Ledové kry a ledový sníh zde zablokovaly průtok a hladina vody se zvedla. Místy dosahovala voda až deset centimetrů pod veřejné mosty. Hasiči pomocí trhacích háků uvolňovali přes třicet minut ledové sevření a podařilo se tak jejich úsilím zvýšit průtok a snížit hladinu vody. Zástupcům teplárny bylo doporučeno uzavřít vpusť z řeky Dřevnice do tohoto kanálu, po dobu hrozícího nebezpečí.

Dne 13.2.2005 v 10:23 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při čerpání vody v Kotojedech na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u Edenu došlo k ucpání odtokových kanálů ledovým sněhem, který brání v odvodu přitékající vody z tajícího sněhu.

Hasiči po průzkumu nasadili plovoucí čerpadla ke snížení hladiny vody. Na pomoc byla přivolána také posilující jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Kroměříž a výjezdová jednotka VAK. Voda zaplavila silnici, průjezd k rodinným domům a částečně i jeden ze sklepů. Po snížení hladiny vody čerpadly bylo místo předáno zástupcům obce a jednotka se ve 12:30 hod. vrátila na základnu.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail