hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

24.2.2005

 aktuality


Požár dřevěné stavební kůlny ve Vizovicích

Dne 24.2.2005 v 03:55 hod. byli hasiči informováni o požáru kůlny ve Vizovicích.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru dřevěné stavební kůlny u novostavby rodinného domu ve Vizovicích. Požár zachvátil vnitřní prostory s uskladněným materiálem a nářadím.

Hasiči pomocí vysokotlakého proudu vody požár uhasili asi po deseti minutách zásahu. Pro uhašení malých lokálních požárů v konstrukci kůlny museli hasiči rozebrat část spadlé střechy a dřevěné konstrukce kůlny.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo předběžně ohledáno a podrobné šetření proběhlo v dopoledních hodinách. Způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byl zkrat elektroinstalace, který vznikl po pádu plechové střechy na elektrické kabely a rozvaděč v kůlně. Důvodem pádu rovné střechy bylo silné zatížení plechového krytí čerstvě napadlým sněhem a nedostatečně pevná stavební konstrukce.

Tento případ jasně dokazuje podceňování podobných situací, kdy sílící vrstva sněhu na rovných střechách může způsobit proboření stropních a střešních konstrukcí. Majitelé by měli průběžně sníh odstraňovat a preventivně tak působit před vznikem nebezpečí. Podceňováním tohoto nebezpečí může dojít nejen k hmotným škodám, ale i k případným zraněním.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail