hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

25.2.2005

 aktuality


Požár dřevěné chaty ve Zlíně

Dne 25.2.2005 v 09:30 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty ve Zlíně. Krátce před přijetím oznámení na tísňovou linku byl požár pozorován i hasiči z nedaleké zlínské stanice.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru chaty. Požár zasáhl především vnitřní prostory a téměř celou ji zničil.

Příjezd hasičů k místu požáru byl velmi ztížen nasněženou vrstvou mokrého sněhu a značným terénním převýšením. Hasiči museli vozidla odstavit a do místa zásahu natáhnout přes 300 m vodního vedení. K požáru museli postupně přepravit dýchací přístroje, bourací sekery, záložní hadice a další potřebnou techniku.

Od začátku zásahu byla celá chata v plamenech. Hasiči pomocí dvou proudů vody srazili hlavní plameny a pronikli dovnitř. Požár se hasičům podařilo celkově uhasit asi po hodině zásahu. 

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru předběžně ohledáno. Majitel vyšetřovateli sdělil, že přišel dopoledne do chaty a zjistil pravděpodobně neoprávněné vniknutí. Uvnitř totiž ucítil kouř a teplo z kamen. Když otevřel dveře na půdu, aby zjistil příčinu kouře, tak uviděl malý požár. Ten se nejprve snažil uhasit sněhem, což se mu ale nepodařilo. Požár začal vlivem přísunu čerstvého vzduchu sílit a bylo nutné přivolat pomoc. Do příjezdu hasičů se požár rozhořel naplno.

aktualizováno

Další ohledání místa požáru proběhlo kolem poledne i za přítomnosti policie. Způsobená škoda byla vyčíslena na 100.000 Kč. Skutečnou příčinou vzniku požáru byl nevhodně vedený kouřovod z kamen na tuhá paliva, kdy sálavým teplem nebo odlétnutím žhavých jisker došlo k požáru velmi blízké dřevěné konstrukce střechy. Případ je dále šetřen jako nedbalost neznámého pachatele, který se do chaty vloupal.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail