hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

14.3.2005

 aktuality


Pomoc hasičů při vážné havárii kamionu do dvou domů ve Vizovicích
mimořádná událost se šťastným koncem

Dne 14.3.2005 v 00:01 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při havárii kamionu do dvou rodinných domů ve Vizovicích.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s rychlým zásahovým vozidlem, cisternou a speciálním vyprošťovacím vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve Vizovicích u kostela došlo k těžké havárii kamionu. Ten po průjezdu zatáčky havaroval na zledovatělé vozovce do dvou rodinných domů. Do jednoho staršího neobydleného domu havaroval čelně tahačem a druhý obydlený dům byl poškozen převáženým kontejnerem.

Hasiči bleskově začali se záchranou zraněného řidiče, kterého po nárazu v kabině uvěznil zdemolovaný vůz, zdivo a několik mohutných trámů z konstrukce domu a střechy.

I přes intenzivní použití speciální vyprošťovací techniky trvala hasičům záchrana řidiče celou jednu hodinu. Po odstřižení dveří museli hasiči nejdříve uvolnit sevření nohou a odstranit sutiny a trámy z kabiny. Jeden z mohutných trámů ze zastavil těsně před řidičem o volant, doslova pár centimetrů před jeho hrudníkem. Při havárii se aktivoval airbag, který významně přispěl k ochraně řidiče při nárazu.

Po celou hodinu vyprošťování byl u zraněného řidiče lékař, který kontroloval jeho zdravotní stav. Po uvolnění sevření vozu byl muž vytažen a k překvapení všech došel, za podpory dvou hasičů, k sanitnímu vozu "po svých". Lékař na místě konstatoval poranění ruky a převezl řidiče do nemocnice k celkovému vyšetření. Vytažení a záchrana řidiče vyvolala u přihlížejícího hloučku místních obyvatel spontánní reakci v potlesku všem záchranářům za jejich práci.

Hasiči následně odpojili přepravovaný prázdný kontejner, který byl odtažen náhradní dopravou. Po zadokumentování havárie byl vyprošťovacím vozidlem hasičů vytažen i samotný tahač, který všem ukázal rozsah poškození vozu i domů. Celková škoda byla předběžně odhadnuta na 1 mil. Kč. V obydleném rodinném domě nebyl v době havárie nikdo z čtyřčlenné rodiny zraněn.

V době záchranných prací byla vozovka hlavního tahu I/49 uzavřena pro veškerou dopravu asi na tři hodiny. Odklon dopravy řídila hlídka policie. Provoz byl zcela obnoven v 03:30 hod.


    

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail