hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.4.2005

 aktuality


Požáry porostů a trav jsou hlášeny v celém kraji
hasiči důrazně varují před nebezpečím požárů

Každoroční nebezpečí jarních požárů je ze strany veřejnosti stále podceňováno a nejsou dodržována základní a zákonná pravidla o požární bezpečnosti. Profesionální i dobrovolní hasiči zaznamenávají v tomto období desítky výjezdů v celém kraji. Na této stránce přinášíme přehled o zásazích, stejně jako i soubor důležitých rad a informací na konci stránky.

letošní nejvážnější případy
7.4. - Otrokovice a Uherský Ostroh - dva větší požáry - nedbalostí hrozilo rozšíření do okolí
7.4. - Komňa - rozsáhlý požár lesní louky - zničeno 15 hektarů
5.4. - Kroměříž - požár v biocentru "Bagrák" - zničeno přes 200 vzácných stromků
5.4. - Lhota u Vsetína - požár mladého lesa - zničeno téměř 5 hektarů, škoda 300.000 Kč
4.4. - Fryšták - požár porostu a stohu slámy - zničeno 120 balíků, škoda 50.000 Kč
4.4. - Bílavsko - požár lesní louky - zničeno 16 hektarů, škoda téměř 30.000 Kč
3.4. - Kašava - rozsáhlý požár lesní louky - zasažena plocha 100 hektarů
29.3. - Olšina - rozsáhlý požár suché trávy - zničeno 50 hektarů

8.4.2005

Dne 8.4.2005 v 16:19 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu ve Slušovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, která na místě zjistila, že došlo k požáru porostu na zahradě. Požár byl uhašen před příjezdem jednotky pomocí jednoduchých hasebních prostředků. Po kontrole místa požáru se jednotka vrátila zpět na základnu.

Dne 8.4.2005 v 15:27 hod. byli hasiči informováni o požáru okrasných borovic ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí, která zasahovala na požáru jehličí pod stromy. Požár byl uhašen vysokotlakým proudem vody a podařilo se zabránit jeho rozšíření do okolí.

Dne 8.4.2005 ve 13:54 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu lesa ve Zlíně, Kudlově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, která zasahovala na požáru porostu a listí v lese. Požár byl zlikvidován pomocí několika proudů vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 100 x 100 metrů na třech místech. Požár se podařilo rychle zvládnout díky včasnému oznámení jednoho chataře a možnosti rychlého příjezdu hasičů.

Dne 8.4.2005 v 02:24 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Hovězí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 50 x 50 metrů.

Dne 8.4.2005 v 00:22 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu ve Vsetíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí několika proudů vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 150 x 20 metrů.

7.4.2005

Dne 7.4.2005 došlo v odpoledních hodinách ke dvěma větším požárů na volném prostranství v Otrokovicích a Uherském Ostrohu, které znovu ukazují na nebezpečí spalování odpadu v době, kdy hrozí velké plošné požáry v přírodním prostředí. Více informací je uvedeno v aktualitách nebo zde. Oba požáry vznikly nedbalostí a lajdáctvím konkrétních přestupců.

Dne 7.4.2005 ve 21:40 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu ve Zlíně, Podlesí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 30 x 30 metrů.

Dne 7.4.2005 v 08:04 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Havřice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí několika proudů vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 100 x 6 metrů.

Dne 7.4.2005 v 03:35 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru porostu u obce Komňa.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu, kterou postupně doplnilo dalších pět jednotek sborů dobrovolných hasičů z Bojkovic, Bánova, Vlčnova, Strání a Starého Hrozenkova.

Po příjezdu na místo hasiči společně zasahovali na lesním požáru, který se rozšířil po louce s klestem a nízkým porostem. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru na vzrostlý les a byly tak uchráněny značné hodnoty. Požárem byla zasažena plocha 500 x 300 metrů.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Šetřením bylo zjištěno, že požár vznikl nedbalostí lesních dělníků, kteří nezajistili dohled nad místem po ukončení spalování klestu. Spalování dřevěného odpadu bylo podle zákona hlášeno na operační středisko hasičů a je o něm veden záznam. Nedbalost dělníků je nadále v šetření hasičů i policie. Způsobené škody zatím nebyly vyčísleny.

6.4.2005

Dne 6.4.2005 v 16:57 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu v obci Nivnice.

Na místo vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů z obce Nivnice, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí několika proudů vody a dále se nerozšířil.

Dne 6.4.2005 v 16:35 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu v obci Divnice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Slavičína, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí několika proudů vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 10 x 10 metrů.

5.4.2005

Dne 5.4.2005 v 19:54 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu v Otrokovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí několika proudů vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 100 x 50 metrů.

Dne 5.4.2005 v 16:29 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u Kroměříže.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha porostu 30 x 30 metrů, která byla na pozemku společnosti a hasiči na ni vnikli násilím.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo zjištěno, že se jednalo o požár významné lokality biocentra "Bagrák". Požár zničil přes 200 vzácných stromků vysazených v biocentru. Doslova mravenčí prací se vyšetřovateli podařilo zjistit příčinu vzniku požáru, kterou byl odhozený nedopalek cigarety. Neznámý pachatel tak svojí lajdáckostí způsobil značné škody, které se ještě vyčíslují.

Dne 5.4.2005 v 15:51 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu ve Zlíně, Kudlově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 8 x 10 metrů.

Dne 5.4.2005 ve 13:57 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu v zámeckém parku v Holešově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena řada keřů a okrasného plotu v délce 15 metrů.

Dne 5.4.2005 ve 13:53 hod. byli hasiči informováni o velmi rozsáhlém požáru lesa nad obcí Lhota u Vsetína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína, která zasahovala na rozsáhlém požáru porostu, který se vlivem větru rozšířil na mladý les. Postupně bylo na místo vysláno celkem šest jednotek profesionálních i dobrovolných hasičských sborů ze Vsetína, Jablůnky, Vizovic, Valašské Polanky, Hovězí a Lhoty u Vsetína. Při cestě k zásahu museli hasiči čelit velmi náročnému terénu, ve kterém zapadlo několik vozidel. Pro špatnou terénní dostupnost byl operačním střediskem ve Zlíně vyžádán vrtulník na podporu hašení. Ten byl ale později odvolán po přijetí hlášení o zvládnutí situace na místě požáru.

Po příjezdu na místo byl zjištěn rozsáhlý požár mezi Liptálem a Lhotou u Vsetína. Plameny zasáhly zalesněnou louku mladých stromků ve stáří 4 - 6 let. Požár zachvátil plochu asi pěti hektarů, kterou zničil. Způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč. Případ byl se dvěma viníky vyřešen na místě v blokovém řízení.

Vyšetřovatel hasičů ze Vsetína na místě zjistil, že lesní dělníci pálili v lese klest. Pálení klestu bylo podle zákona hlášeno na operační středisko HZS Vsetín a je o něm veden záznam. Před polednem dělníci uhasili ohniště, které navíc zaházeli zbytky sněhu, a v domnění, že je místo dostatečně zajištěno odešli na oběd. V době jejich nepřítomnosti se ohniště větrem rozdmýchalo a došlo k požáru okolní suché trávy. Vlivem silnějšího větru se dál požár šířil do okolí. Jako první požár zpozoroval senior, který byl nedaleko na procházce. Ten také oznámil událost hasičům. Stoupající hustý kouř byl vidět ze širokého okolí a postupně volali další občané.

Na místě požáru postupně pomáhali s hašením jak samotní lesní dělníci, tak i místní občané. Velmi výrazně pomohla při hašení také hlídka Policie ČR, která pomocí větví zabránila prostoupení plamenů do vzrostlého lesa u jednoho z ohnisek požáru. Požár byl postupně uhašen několika proudy vody a hasičům se podařilo společným zásahem zabránit jeho rozšíření na vzrostlé stromy a okolní les.

  

Dne 5.4.2005 ve 12:19 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, která zasahovala na požáru porostu a keře v parku na ul. Soudní. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil.

Dne 5.4.2005 ve 12:10 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Stříbrnice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 50 x 50 metrů. Příčinou vzniku požáru bylo spalování klestu, při kterém se vlivem větru rozšířil požár na okolní suchou trávu.

4.4.2005

Dne 4.4.2005 ve 20:58 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 50 x 20 metrů.

Dne 4.4.2005 v 18:56 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Uherský Ostroh.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí lafety a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 100 x 100 metrů.

Dne 4.4.2005 v 17:55 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Brumov-Bylnice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Brumov. Hasiči společně zasahovali proti požáru porostu suché trávy, který byl zlikvidován několika proudy vody. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru na blízké rodinné domy.

Dne 4.4.2005 v 17:50 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru lesa u obce Bílavsko.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Holešova, které posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Bystřice pod Hostýnem a Chvalčov. Po příjezdu na místo byl zjištěn požár lesa na rozloze 400 x 400 m, se kterým hasiči bojovali asi tři hodiny. Postupně musela být zajištěna kyvadlová doprava vody do místa zásahu, kterou obstarávaly cisterny sborů dobrovolných hasičů. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při pálení klestu v lese. Způsobená škoda byla vyčíslena na 28.000 Kč.

Dne 4.4.2005 v 17:16 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Vidče.

Na místo vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů z Rožnova pod Radhoštěm, která zasahovala na dohašení požáru porostu louky. Zásahem se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru.

Dne 4.4.2005 v 17:11 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu a stohu slámy u obce Fryšták.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Fryštáku. Hasiči společně zasahovali na požáru porostu, který se rozšířil na stoh slámy. Požár byl likvidován několik hodin a hasičům se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru. Způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Vyšetřovatel zjistil, že požár vznikl nedbalostí jednoho muže, který spaloval dřevěný odpad. Vlivem větru se požár rozšířil na okolní suchou trávu a dále na stoh z balíků slámy. Požár zničil celkem 120 balíků slámy ve stohu a poškodil i přistavenou vlečku. Případ je nadále v šetření společně s policií.

Dne 4.4.2005 v 15:54 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Veletiny.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu, která zasahovala na požáru porostu u místní benzinové čerpací stanice. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 60 x 10 metrů.

Dne 4.4.2005 v 15:50 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Halenkovice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Halenkovice. Hasiči společně zasahovali proti požáru porostu u blízkého lesa. Požár byl zlikvidován pomocí několika proudů vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 150 x 10 metrů.

Dne 4.4.2005 v 15:19 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Těšnovice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 30 m2.

Dne 4.4.2005 ve 14:44 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Vizovice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, která zasahovala na požáru porostu louky. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha suché trávy 30 x 30 metrů.

Dne 4.4.2005 v 13:35 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Lípa.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru suchého porostu, který se vlivem větru šířil náspem podél silnice. Hasiči požár uhasili pomocí vysokotlakého proudu vody a lafety. Požár zasáhl plochu asi 250 x 10 metrů.

Dne 4.4.2005 v 13:33 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Strání.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil.

Dne 4.4.2005 ve 12:41 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Mouchnice.

Na místo vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Koryčany, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 200 x 50 metrů.

Dne 4.4.2005 v 11:57 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Dolní Bečva.

Na místo vyjela jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Rožnov pod Radhoštěm, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele pozemku, který spaloval odpad a oheň se rozšířil na suchou trávu. Požárem byla zasažena plocha 50 x 50 metrů.

Dne 4.4.2005 v 10:55 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa u Lůžkovic.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Želechovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru louky u lesa. Požárem byla zasažena plocha 250 x 50 metrů. Pomocí několika proudů vody zabránili hasiči rozšíření požáru na blízký les. Vyšetřovatel hasičů zjistil, že majitel pozemku se chystal zalesnit pozemek a při úklidu bylo spalováno klestí a odpad z větví. Při spalování klestu se požár vlivem větru rozšířil. Za své přestupkové počínání bude řešen ve správním řízení.

Dne 4.4.2005 v 10:54 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Martinice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 2 x 50 metrů.

3.4.2005

Dne 3.4.2005 ve 23:40 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil. Požárem byla zasažena plocha 5 x 10 metrů.

Dne 3.4.2005 v 15:19 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru porostu u obce Kašava.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Kašava a Držková. Po příjezdu na místo byl zjištěn velmi rozsáhlý požár louky u lesa. Požár zasáhl plochu 1000 x 1000 metrů. Hasiči společným zásahem zabránili rozšíření požáru na les. Podle majitele louky byla příčinou vzniku požáru nedbalost dětí při rozdělávání ohně.

Dne 3.4.2005 ve 12:17 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Biskupice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů z Luhačovic a Biskupic. Hasiči zasahovali na požáru rozšiřujícího se porostu a křovin. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a lafety.

Dne 3.4.2005 v 07:53 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Hulín.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody a dále se nerozšířil.

2.4.2005

Dne 2.4.2005 ve 23:05 hod. byli hasiči informováni o požáru lesního porostu u obce Lukoveček.

Jednalo se o požár porostu z odpoledních hodin u Přílep, který zasáhl i část lesa u obce Lukoveček. Majitel si vyčíslil škodu na 10.000 Kč a připojil se k vyšetřování.

Dne 2.4.2005 v 17:58 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu v Kroměříži.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže, která zjistila požár porostu u železniční trati. Pomocí vysokotlakého proudu vody byl požár uhašen. Požárem byla zasažena plocha 30 x 20 metrů.

Dne 2.4.2005 v 16:28 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu v obci Všetuly.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova, která po příjezdu na místo zjistila, že požár byl již uhašen. Hasiči proto zkontrolovali místo po požáru a bez zásahu se vrátili zpět na základnu.

Dne 2.4.2005 v 13:27 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru lesa u obce Přílepy.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Přílepy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že požár zasáhl část lesa na území Zlínska. Vyšetřovatel hasičů zjistil jako příčinu vzniku požáru nedbalost při spalování klestu v lese.

1.4.2005

Dne 1.4.2005 ve 22:43 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl uhašen pomocí několika proudů vody a dál se nerozšířil.

Dne 1.4.2005 v 17:39 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Roštění.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova, která zasahovala na požáru porostu. Požár se nebezpečně šířil vlivem větru k místnímu lesu, který ale nezasáhl díky zákroku hasičů. Požár byl uhašen pomocí vysokotlakého proudu vody.

Dne 1.4.2005 v 15:39 hod. byli hasiči informováni o požáru lesního porostu u obce Dolní Lhota.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Luhačovic, Slavičína a Zlína, které zasahovaly na požáru lesního porostu. Požár vznikl nedbalostí při pálení klestu. Před příjezdem jednotek se snažili požár uhasit sami občané.

Dne 1.4.2005 v 15:09 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu u obce Chropyně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže, která zasahovala na požáru porostu. Požár zasáhl plochu asi 60 m2 a byl zlikvidován pomocí jednoho proudu vody.

Dne 1.4.2005 v 12:27 hod. byli hasiči informováni o požáru lesního porostu v Újezdci u Uherského Brodu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Bánov, Vlčnov a Těšov. Hasiči společně zasahovali na rozsáhlém požáru v lesním porostu a ovocném sadě. Požár zasáhl plochu asi 500 x 30 metrů a hasiči zabránili jeho rozšíření na blízký les.

Dne 1.4.2005 v 09:26 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru porostu u obce Troubky.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Zdounky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru porostu na ploše 0,5 ha. Požár zasáhl porost jabloňového sadu. Požár byl zlikvidován pomocí proudů vody a použitím vodní lafety.

31.3.2005

Dne 31.3.2005 v 17:16 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu nedaleko motorestu u obce Hulín.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže, která zasahovala na požáru porostu. Požár byl zlikvidován pomocí vysokotlakého proudu vody.

30.3.2005

Dne 30.3.2005 ve 20:38 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu v obci Žeranovice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova, která zjistila, že došlo k požáru porostu kolem silnice. Hasiči požár zlikvidovali pomocí vysokotlakého proudu vody. Požár zasáhl plochu 5 x 150 metrů.

Dne 30.3.2005 v 15:40 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu ve Zlíně, Příluky.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru porostu a uskladněných starých dřevěných trámů. Požár zničil trámy a vypálil porost na ploše 50 x 20 m. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Zásahem se hasičům podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru, které hrozilo vlivem větru jak na okolní přírodu, tak i na blízké domy. Hasiči také v přírodních podmínkách použili nové ruční hasicí zařízení RamboJet na tuhá smáčedla, které obsahovalo ekologické pěnidlo k účinnějšímu hašení.

Požár uviděl strážník městské policie, který ihned událost nahlásil. Podle prvotního šetření způsobil požár nedbalostí majitel pozemku a uskladněného dřeva. Případ je nadále v šetření. Způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena.

Dne 30.3.2005 v 13:25 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu ve Vsetíně, Rokytnici.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u místního sídliště došlo k požáru travnaté plochy. Požár zasáhl plochu 10 x 3 m, která byla hasiči prolita za pomoci vysokotlakého proudu vody. Při zásahu nebyl nikdo zraněn a škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena.

29.3.2005

Dne 29.3.2005 ve 14:11 hod. byl hlášen požár porostu u obce Olšina na Kroměřížsku.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru suchého porostu. Požár se vlivem větru rozšířil a zasáhl plochu 1 000 x 500 metrů. Hasiči postupně požár lokalizovali v několika ohniscích a zásahem zabránili dalšímu nebezpečnému šíření do okolní přírody.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Jako příčina vzniku požáru byla určena nedbalost neznámé osoby při spalování suchého klestu a dřevěného odpadu. Vyšetřovatel si nechal vypracovat zprávu o způsobené škodě od místního mysliveckého sdružení, které mělo v dané lokalitě vysazeno hejno mladých zajíců. Podezření na úhyn zvířat se na místě nepotvrdilo, ale bude dále zkoumáno myslivci. Případ je nadále v šetření společně s policií.

Dne 29.3.2005 v 18:58 hod. byli hasiči informováni o požáru porostu v Otrokovicích.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru travního porostu na břehu řeky Dřevnice. Před příjezdem hasičů požár úspěšně hasila hlídka Městské policie z Otrokovic, která zabránila jeho rozšíření. Hasiči místo po požáru preventivně prolili vodou a vrátili se na základnu.


Důležité rady a informace

 K nejčastějším příčinám vzniku těchto požárů patří nedbalost při zacházení s otevřeným ohněm, pálení zbytků staré trávy, listí a klestu při předjarní přípravě zahrádek a porušování zákazu plošného vypalování travních porostů. Přestože u spálené trávy obvykle nelze vyčíslit škodu, oheň se ve větru rychle šíří a může zasáhnout také les, zahradní chatku nebo bytovou zástavbu, a požár pak může ohrozit i lidské zdraví a životy. Kromě rizika zranění a ztrát na majetku má vypalování také ekologické dopady při úhynu živočichů v travnatých plochách.

 Plošné vypalování porostů zákon o požární ochraně nedovoluje a porušení zákazu trestá u fyzických osob pokutami až do 25 tisíc korun a u právnických osob postihem až do 500 tisíc korun. Přestože pálení shrabané trávy, listí či klestu zákon výslovně nezakazuje, i na tuto činnost platí určitá pravidla a omezení. Např. pálení většího množství je třeba předem hlásit operačnímu středisku příslušného územního odboru HZS v okresním městě a v některých městech a obcích lze hromady listí na zahrádkách pálit jen v určitých dnech nebo hodinách. I v takových případech je však třeba oheň hlídat a bránit jeho rozšíření do okolí.

 Při spalování hořlavých látek na volném prostranství a v lesích je tedy nutné, se zřetelem na rozsah pálení, předem stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru a tato opatření rovněž ohlásit operačnímu středisku HZS, které může stanovit další podmínky, popřípadě může takovou činnost zakázat. Zásady požární bezpečnosti musí podle zákona č. 133/1985 Sb. o požární ochraně dodržovat nejen podnikající subjekty, ale také občané!

Základní a obecně prospěšná pravidla pro pálení klestu a biologického odpadu:

- Při ohlašování každého pálení na operační středisko HZS uvést datum, místo pálení a osobu, která za pálení odpovídá a kontakt na ni (nejčastěji mobilní telefon),
- dbát pokynů operačního důstojníka hasičského záchranného sboru,
- osoba mladší 15 let nemůže odpad spalovat bez přítomnosti osoby starší 18 let, která je spalováním pověřena,
- velikost hromad klestu, případně zbytků po těžbě, po úklidu je nutno volit tak, aby shořely během pracovní směny nebo v době, kdy je na místě přítomen dozor,
- při náhlém zhoršení počasí - silném větru - je nutné pálení ihned přerušit a oheň uhasit,
- místo pro pálení izolovat pruhem širokým nejméně 1 m, kde budou odstraněny hořlavé materiály až na minerální půdu (zeminu),
- místo spalování je nutno zabezpečit dostatečným množstvím hasebních látek,
- opustit místo pálení je možné až po úplném uhašení ohně,
- místo pálení po dobu 5 dnů nebo do vydatného deště pravidelně kontrolovat,
- příjezdové cesty vedoucí k místům spalování nesmí být zataraseny,
- spalovat klest či odpad lze pouze v bezpečné vzdálenosti od obytných nebo hospodářských objektů.

Tato základní pravidla požární ochrany musí být dodržována i při spalování jiných materiálů, které však navíc musí být v souladu s dalšími zákony, např. zákonem o ovzduší, zákonem o lesích, zákonem o odpadech nebo s vyhláškami obcí.

s přispěním HZS JmK

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail