hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

7.4.2005

 aktuality


Požár bytu ve Zlíně u filmových ateliérů

Dne 7.4.2005 v 01:44 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu ve Zlíně na Fabiánce.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo byl zjištěn rozsáhlý požár bytu v nízkopodlažním obytném domě. Požár zasáhl jeden z pokojů a šlehající plameny z okna ohrožovaly horní byt.

Hasiči bleskově nasadili vysokotlaké vodní vedení k uhašení požáru. Zásahem se hasičům podařilo zabránit jeho rozšíření do dalších pokojů. Hasiči museli v silně zakouřeném bytě i domě zasahovat v dýchacích přístrojích. Po uhašení plamenů byl dům odvětrán přetlakovou ventilací.

Při požáru došlo ke zranění třicetiletého uživatele bytu, který se nadýchal kouře a utrpěl lehké popálení obličeje. Zdravotnickou záchrannou službou byl odvezen do nemocnice k ošetření. Za pomoci sousedů a hlídky policie byla z domu vyvedena také seniorka z horního bytu, která nejdříve nechtěla své obydlí opustit, přestože jí hrozilo nadýchání kouřem.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru předběžně ohledáno. Bylo stanoveno několik vyšetřovacích verzí, které budou potvrzeny při šetření v dopoledních hodinách. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 400.000 Kč.

aktualizováno

Při dopoledním ohledání místa požáru a dalším šetřením bylo zjištěno, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost uživatele bytu při kouření cigaret. Od nedopalku došlo ke vznícení pohovky a následnému požáru. Muž měl velké štěstí, že unikl plamenům a kouři. Zároveň byla také upřesněna výše škody, která se zvýšila oproti původním odhadům.


 

perličky ze zásahu: ... po uhašení požáru se hasičům na stěně vyhořeného pokoje zjevila cedulka... "kdo nedbá požární bezpečnosti v závodě, je škůdcem národa"... škoda, že si z toho uživatel bytu nevzal předem ponaučení...

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail