hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.4.2005

 aktuality


Pomoc hasičů při havárii osobního auta invalidy do jezírka v Otrokovicích

Dne 8.4.2005 ve 14:06 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při havárii osobního auta do jezírka v Otrokovicích.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se speciálním vyprošťovacím vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u místní zahrádkářské kolonie došlo k havárii osobního auta zn. Renault.

Vozidlo se speciální úpravou řízení patří invalidnímu muži, který nezvládl otáčení na úzkém břehu a s autem sjel do jezírka. Invalidní řidič nar. 1946, stačil pouze stáhnout okénko a z potápějícího se auta volal o pomoc. Sám je totiž neplavec a nedokázal by doplavat ke břehu bez pomoci. Jeho volání uslyšeli místní zahrádkáři, kteří se okamžitě seběhli na místo. Jeden z nich neváhal a skočil do studené vody jezírka. V době, kdy auto ještě chvíli plavalo na hladině se řidič dostal oknem ven, kde byl na hladině zachycen obětavým zahrádkářem, který ho dopravil na břeh. Krátce poté se vozidlo zcela potopilo do hloubky tří metrů.

Jiný zahrádkář zase neváhal a v posledním okamžiku stačil na potápějící se auto přivázat pevné lano. Tím se také snažili zahrádkáři dostat vůz zpět ke břehu, ale vozidlo kleslo na dno a zůstalo v bahně. Navázáním provazu ale učinil praktickou věc pro následné hledání vraku ve zcela zakalené vodě.

Po příjezdu hasičů na místo byl přivolán na vytažení vraku speciální vůz ze Zlína. Jeden z hasičů se s potápěčskou výstrojí ponořil k vozidlu, ukotvil lana a vozidlo bylo pomalu navijákem vytaženo na břeh. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Celá událost přilákala desítky místních občanů, kteří se zájmem sledovali záchranářské práce. Havárii na místě vyšetřovala Policie ČR. Strážníci Městské policie Otrokovice udržovali po dobu zásahu veřejný pořádek.

Sám zachránce, na fotografii v zelené vestě se strážníky, se také plně zapojil do dalších vyprošťovacích a pomocných prací. 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail