hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

24.5.2005

 aktuality


Tragické úmrtí muže při požáru bytu v Napajedlích

Dne 24.5.2005 v 19:52 hod. byli hasiči informováni o požáru bytu na sídlišti v Napajedlích.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se zásahovým vozidlem a výškovou technikou, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Napajedel. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na sídlišti v Napajedlích došlo k rozsáhlému požáru bytu v pátém nadzemním podlaží.

Požár zpozoroval náhodný svědek, který uviděl kouř vycházející z okna bytu a neváhal zavolat na tísňovou linku o pomoc. Už při příjezdu hasičů šlehaly z okna plameny. Hasiči bleskově natáhli vodní proudy ze zásahového vozidla a z hydrantu na chodbě domu. Do bytu museli hasiči vstoupit násilím po vyražení dveří a v dýchacích přístrojích. Požár v prostoru bytového jádra, chodby a kuchyně byl lokalizován po několika minutách zásahu. Jen díky včasnému nahlášení události a zásahu se podařilo zabránit rozšíření požáru na okolní byty. Zakouřený dům byl postupně odvětrán přetlakovou ventilací.

Průzkumem v bytě byl hasiči nalezen padesátiletý muž, který nejevil známky života a v hořícím bytě zemřel. Přesnou příčinu úmrtí určí až policií nařízená pitva.

Během likvidace požáru byla hasiči řízena evakuace a dům postupně opustilo na pět desítek obyvatel včetně seniorů a dětí. Požár přilákal desítky zvědavců a některé emocionální výstupy nájemníků musely být zklidňovány policisty a strážníky z Napajedel.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů a policie ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Po prvotním ohledání nebyla zatím zjištěna příčina vzniku požáru a ve vyšetřování se bude pokračovat v dopoledních hodinách. Podle předběžných odhadů byly požárem způsobeny škody za 300.000 Kč, ale není vyloučeno jejich navýšení.

Po likvidaci požáru bylo nájemníkům umožněno vrátit se do bytů ke kontrole. Z bezpečnostních důvodů bylo nařízeno odpojení elektrické energie v celém domě, a to až do provedení nutné revize rozvodů. Řada nájemníků si zajistila náhradní ubytování u rodin a známých.

aktualizováno

Dne 25.5.2005 v dopoledních hodinách proběhla další část podrobného šetření na místě požáru. Do bytu přijeli vyšetřovatelé hasičů i policie a specialisté z policejní správy v Brně. Na místě bylo zajištěno několik důležitých stop pro určení příčiny vzniku požáru. Dosavadní šetření směřuje do oblasti technické závady, ale nejsou vyloučeny ani další možné verze. Přesné určení příčiny vzniku požáru bude známo až za několik týdnů. Celá tragická událost je i nadále ve společném šetření hasičů i policie.

Přehled tragických úmrtí při požárech ve Zlínském kraji v roce 2005

 
2.1.2005 - požár v rodinném domě v obci Lidečko na Vsetínsku, tragické úmrtí muže
8.1.2005 - požár v bytě ve Vsetíně, tragické úmrtí mladého muže
6.2.2005 - požár v rodinném domě ve Zlíně, tragické úmrtí muže
11.2.2005 - požár v rodinném domě ve Vsetíně, tragické úmrtí seniora
28.2.2005 - požár v rodinném domě v Pozlovicích, tragické úmrtí muže
2.4.2005 - požár v rodinném domě v obci Kelč, tragické úmrtí seniora
20.4.2005 - požár bytu na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně, tragické úmrtí seniorky
24.5.2005 - požár bytu v Napajedlích, tragické úmrtí muže
 

 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail