hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

31.5.2005

 aktuality


Požár nákladního tahače u obce Liptál

Dne 31.5.2005 v 07:45 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u obce Liptál.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s rychlým zásahovým vozidlem a cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na účelové komunikaci u obce Liptál došlo k rozsáhlému požáru nákladního tahače zn. Tatra s hydraulickým ramenem.

Už při příjezdu hasičů byla celá kabina v plamenech. Hasiči natáhli dva vysokotlaké proudy vody s pěnou a požár uhasili. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na zadní část tahače a převážené klády. Během požáru došlo k poškození hydraulického vedení a z vozidla unikal olej. Ten byl hasiči zachytáván do nádob, znečištěná vozovka byla zasypána sorbenty a následně i uklizena.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo ohledáno. Řidič uvedl, že při jízdě nezaznamenal žádné potíže s vozidlem, když náhle vyšlehly plameny pod kabinou. Vozidlo se během pár vteřin zavalilo kouřem. Řidič stačil ještě tahač zastavit a vyskočit. Jeho prvotní snaha o uhašení požáru pomocí ručních hasicích přístrojů byla marná. Požár zcela zničil přední motorovou část a kabinu. Přesná příčina vzniku požáru v oblasti technické závady je nadále v šetření. Vozidlo bude odtaženo přímo k výrobci, kde se podrobí dalšímu zkoumání. Požárem způsobené škody byly předběžně vyčísleny nejméně na 800.000 Kč.

Požár dodávky v Kotojedech

Dne 30.5.2005 v 11:19 hod. byli hasiči informováni o požáru dodávky v obci Kotojedy.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru dodávky zn. Ford.

Hasiči požár uhasili pomocí vysokotlakého proudu vody s pěnou a zásahem se jim podařilo zabránit rozšíření požáru na nákladový prostor. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že dodávku po jízdě zaparkoval a nepozoroval nic neobvyklého. Krátce po jeho odchodu viděl náhodný svědek kouř z přední části auta a přivolal pomoc hasičů. Vozidlo bylo požárem zničeno v motorové části, a také v prostoru kabiny řidiče. Požárem způsobené škody byly vyčísleny na 30.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla technická závada.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail