hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.6.2005

 aktuality


Pomoc hasičů při těžké havárii osobního auta v Malenovicích

Dne 18.6.2005 ve 12:23 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při těžké havárii v Malenovicích.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na ul. Zahradní došlo k havárii osobního auta zn. Audi. Vozidlo nejdříve projelo křižovatkou, prorazilo železný plot u domu, narazilo do zaparkovaného osobního auta zn. Š Felicia Combi a zastavilo se až nárazem o vzrostlý strom.

Hasiči přijeli na místo současně se zdravotnickou záchrannou službou. Na místě už pracovala hlídka strážníků Městské policie Zlín, která zajišťovala veřejný pořádek. Krátce po havárii majitel domu vyvezl svůj poškozený automobil před dům, aby se mohli záchranáři lépe dostat ke zraněnému a k havarovanému vozu.

Ve vozidle došlo ke zranění jednoho mladého muže, který byl hasiči a zdravotníky vytažen ven a přenesen do sanitky. Po nutném ošetření byl převezen do nemocnice ve Zlíně. Současně s ním se ve vozidle nacházel další mladý muž, který byl po vytažení z auta velmi agresivní a napadl příslušníky Policie ČR, kteří přijeli vyšetřit dopravní nehodu. Policisté a strážníci společně muže znehybnili a nasadili mu pouta. Oba mladíci z vozu vykazovali znaky buď silné opilosti nebo ovlivnění zatím blíže neupřesněnou omamnou látkou.

Hasiči dále zajistili vozidlo proti případnému vzniku požáru a úniku provozních kapalin. Na místě havárie došlo k silnému poškození pevné kovové brány s elektrickým ovládáním, která musela být hasiči rozřezána. Rozřezáním kovové traverzy se uvolnil díl pod osobním autem, který byl vytažen z důvodu hrozícího poškození palivové nádrže vozu. Hasiči pomohli majiteli s odklízením i dalších částí železné brány k bezpečnému vyproštění auta. Pod vozidlem skončila i zdeformovaná kovová nádoba na domácí odpad, která byla hasiči vytažena za pomocí heveru.

Šetření ukázalo, že asi 300 m od místa této havárie došlo k poškození dalšího zaparkovaného auta na místním sídlišti a k poškození motocyklu. Podle svědků se mladíci pokoušeli motocykl nastartovat, ale když se jim to nepodařilo, tak stroj odhodili mezi stromy parku. Z motocyklu došlo k úniku pohonných hmot, které museli hasiči zasypat sorbenty a zabránit znečištění půdy. Všechny záchranné, likvidační a pomocné práce hasiči skončili po více než třech hodinách zásahu. Případ na místě intenzivně šetřila i Policie ČR. 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail