hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

27.6.2005

 aktuality


Požár a výbuch plynu v kuchyni Základní školy v Babicích

Dne 27.6.2005 v 18:14 hod. byli hasiči informováni o požáru školy v Babicích.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Babice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v prostoru školní kuchyně došlo k výbuchu plynu a požáru části vybavení.

Hasiči rozvinuli vodní vedení a požár v kuchyni byl uhašen. Zásahem se podařilo zabránit jeho rozšíření do dalších částí kuchyně a na samotnou budovu. Při požáru došlo k silnému zakouření celé kuchyně i přilehlé školní jídelny. Všechny prostory byly postupně odvětrány. Výbuch rozbil i několik okenních tabulí a pohnul dřevěnými příčkami v kuchyni.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo ohledáno. Šetřením bylo zjištěno, že v prostoru kuchyně došlo k požáru dvou lednic a radiomagnetofonu. Svědci požáru uvedli, že nejdříve byl slyšet silný výbuch. Po odsunutí obou lednic od stěny kuchyně bylo zjištěno, že je za nimi ve zdi odřezaný a nezajištěný vývod plynového vedení, který zásoboval kuchyň asi před dvaceti lety!

Z venkovní strany obvodové zdi kuchyně byla postavena nezajištěná a volně přístupná plechová přístavba lokální plynové stanice. Ta před mnoha lety sloužila jako zdroj plynofikace kuchyně a k vaření. Až neuvěřitelným lajdáctvím byly po dobu dvou desetiletí ve stanici stále tři tlakové nádoby na plyn. Jedna z nádob byla připojena ventilem na vedení, které bylo za zdí v kuchyni odřezáno a nezajištěno. Tato připojená tlaková nádoba obsahovala stále plyn! Hasiči postupně vynesli všechny tlakové nádoby mimo stanici a přesunuli je do bezpečí nedalekého pole.

Pro podezření z obecného ohrožení neznámým pachatelem byl na místo přivolán také výjezd Policie ČR. Technici policie zajistili důležité stopy pro další zkoumání a k určení příčiny vzniku požáru. Případ je nadále ve společném šetření hasičů i policie. Způsobené škody byly odhadnuty na 50.000,- Kč. Při požáru a výbuchu plynu nebyl nikdo zraněn.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail