hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

11.7.2005

 aktuality


Požár střechy rodinného domu po zásahu bleskem ve Stříbrnicích

Dne 11.7.2005 v 18:15 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Stříbrnice.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma vozidly, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Stříbrnice a Buchlovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na rodinném domě, došlo k rozsáhlému požáru střechy po zásahu bleskem.

Hasiči společně rozvinuli několik proudů vody a snažili se požár rychle lokalizovat. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na obytné místnosti domu. Požár zasáhl celou střechu nad hospodářskou i obytnou částí domu, kde museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích. Při požáru se zřítila celá střecha hospodářského stavení a hořící trámy poškodily i značnou část uskladněných věcí.

Hasiči a sousedé vynášeli společně nábytek a osobní věci z domu, které tak bylo nutné chránit před průsakem dešťové vody a vody použité při hašení. Prohlídkou celé půdy bylo zjištěno rozsáhlé poškození všech střešních trámů objektu a poškození střešní krytiny.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že jednaosmdesátiletá majitelka domu, nejdříve uslyšela při bouřce velmi silnou ránu ve střeše a následně vznikl požár. Při úderu blesku do střechy utrpěla seniorka silný šok a z domu narychlo utekla do bezpečí jiného domu své rodiny v obci. Kvůli jejímu velmi špatnému psychickému i zdravotnímu stavu byl na místo vyslán vůz zdravotnické pomoci. Lékař ženu prohlédl a konstatoval, že v případě zhoršení stavu, bude muset být odvezena do nemocnice k hospitalizaci.

Příčinou vzniku požáru byl úder blesku do střechy hospodářské budovy. Dům nebyl opatřen bleskosvodem a po dřevěné střeše se požár rychle šířil. Způsobené škody byly vyčísleny na 300.000 Kč. Dům je za současného stavu neobyvatelný, a proto žena zůstane i nadále u své rodiny.


 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail