hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

14.7.2005

 aktuality


Rozsáhlý požár v rodinném domě v Bílovicích
série požárů na Uherskohradišťsku pokračuje

Dne 14.7.2005 v 18:18 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v Bílovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bílovic a záložní jednotka pro výjezd Uh. Hradiště z Kunovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve sklepní místnosti a garáži rodinného domu došlo k rozsáhlému požáru.

Po příjezdu hasičů bylo rozvinuto několik proudů vody a požár byl postupně lokalizován a uhašen. Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích a opatrně pronikali do hořících místností. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru do horních obytných částí domu a před požárem se hasičům podařilo vytlačit z garáže osobní auto. Opatrný postup byl zvolen po získání informace, že uvnitř sklepa došlo nejméně k jednomu výbuchu nádoby s vysoce hořlavou látkou.

Hasičům zásah komplikovalo velké množství uskladněného dřeva na topení, které bylo naskládáno v jedné z hořících místností sklepa. Skutečným nebezpečím pak byla řada uložených PET lahví naplněných benzinem a naftou, a dále regál plný plechových nádob s barvami a vysoce hořlavými látkami, které byly rovněž ve stejné hořící místnosti jako uskladněné dřevo!

Z hořící garáže hasiči vytáhli nejen osobní auto, ale i čtyři plynové tlakové nádoby s propan butanem (2x12 l, 2x2 l), které byly odneseny do bezpečí a postupně ochlazovány. Zcela zakouřený rodinný dům musel být odvětrán přetlakovou ventilací. Hořící dřevo bylo postupně ze sklepa vyváženo členy místního sboru dobrovolných hasičů a venku dohašováno.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště byla zjištěna celá řada zajímavých informací, které byly sestaveny ve spolupráci s hlídkou policie od svědků požáru. Předběžnou příčinou vzniku požáru, která je prozatím postavena na tvrzení svědků, byla nedbalost třináctileté dcery majitele domu. Ta se údajně, za přítomnosti svých tří kamarádek, rozhodla rozdělat "ohýnek" ve sklepě, kde se jako děti scházely. Pro snadnější rozdělání ohně namočila dívka dřevěný klacek do jedné z volně přístupných PET lahví s benzínem. Po zapálení jeho konce se lekla, hořící dřevo jí upadlo a spadlo na otevřenou plastovou láhev. V okamžiku vznikl požár, který se vlivem benzínu velkou rychlostí rozšířil na uložené dřevo. Všechny děti z hořící místnosti utekly, čímž se zachránily. Před příjezdem hasičů dívka utekla na neznámé místo, kde se ukryla. Dívku se nepodařilo najít ani do 22:00 hod., kdy odjížděl vyšetřovatel z místa události a začínalo důkladnější pátrání v okolních lesích.

V době vzniku požáru byly v rodinném domě tři dospělé ženy a volně se zde pohybovalo asi šest dětí. Dům obývají tři rodiny, z toho dvě s více dětmi. Po požáru nebylo vlastníkům doporučeno setrvávat v domě, který byl požárem poškozen a neskýtal možnost běžného způsobu života.

Požárem způsobené škody byly předběžně vyčísleny na 300.000 Kč. Zásahem hasičů a záchranou některých věcí se podařilo uchránit další hodnoty majetku asi za jeden milion korun. Případ je i nadále ve společném šetření hasičů a policie. V této kauze se bude posuzovat nejen otázka zavinění požáru, ale i porušení předpisů o uskladněném materiálu a hořlavých látkách.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail