hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.8.2005

 aktuality


Pomoc hasičů při havárii nákladního auta s nebezpečnými chemikáliemi u Zahnašovic

Dne 26.8.2005 v 09:35 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při havárii nákladního auta u Zahnašovic.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozidlem a jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se speciálním vyprošťovacím zařízením. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že asi 200 metrů za obcí Zahnašovice, ve směru na Míškovice, došlo k havárii nákladního auta zn. DAF s nákladem nebezpečných chemikálií.

Hasiči si okamžitě vyžádali dokumentaci k přepravovanému nákladu a zahájili bezpečnostní prohlídku převážených kontejnerů a sudů. Prohlídkou nebyl zjištěn únik žádné ze čtyř převážených chemikálií. Podle prvotního ohledání bylo přepravováno 5 000 litrů kyseliny chlorovodíkové, 400 litrů acetonu, 200 litrů styrenu a náklad kyseliny sírové.

Řidič nákladního vozu uvedl, že havaroval v momentě, kdy ho předjížděla dodávka a v protisměru uviděl blížící se kamion. S vozidlem se dostal do příkopu, kde nejdříve přerazil jeden strom u cesty a o druhý se opřel. Samotný strom zabránil jeho převrácení na bok.

Po příjezdu jeřábu hasičů a náhradního vozidla na překládku chemikálií, uzavřela policie silnici pro veškerou dopravu. Překládka kontejnerů trvala hasičům asi dvě hodiny, protože bylo nutné postupovat mimořádně opatrně. Během překládky reagoval nakloněný vůz na změnu zatížení, což působilo zasahujícím hasičům potíže. Nakonec byla celá situace zvládnuta bez poškození nákladu i vozu.

Dopravní nehodu na místě vyšetřovala policie, která také prověřovala podezření z nedostatečného označení nákladního vozu pro přepravu nebezpečných chemikálií. Uzavření silnice trvalo přes dvě hodiny a doprava byla odkláněna na objízdné trasy. Po přeložení nákladu pomohli hasiči s vyproštěním nákladního auta zpět na silnici.

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail