hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.9.2005

 aktuality


Hasiči ve Zlíně mají nové fitnes centrum

Dne 5.9.2005 byl zahájen provoz nového fitnes centra na stanici profesionálních hasičů ve Zlíně.

Profesionální hasiči dostali k užívání kompletně nové vybavení fitnes centra, jehož součástí jsou oddělení pro kondiční, silové a kardiační cvičení. Hasiči mohou tedy nejen posilovat a budovat svalovou hmotu, ale mohou velmi výrazně zdokonalit svou kondici při vytrvalostních cvicích. Zároveň mohou trénovat a zvyšovat i odolnost srdečního zatížení svého organismu.

Smyslem nového centra nebylo vybudovat jen otrockou posilovnu, ale rozšířit paletu cvičení do oblasti kondice a vytrvalosti. K těmto cvičením bude sloužit především nový programovatelný běhací pás s variabilní zátěží, programovatelný veslovací trenažér a spiningová kola. Skupina posilovacích lavic byla např. nadstandardně rozšířena o přítahovou lavici, která je vhodná pro hasiče specialisty z lezeckých skupin apod.

Na fyzickou připravenost profesionálních hasičů je kladen zvláštní důraz, protože se zde, více než v jiných zaměstnáních, musí skloubit velmi dobrá fyzická zdatnost s psychickou odolností a odbornou připraveností. Jen takto dobře připravený hasič je schopen zvládat náročné úkoly spojené s tímto povoláním a zároveň čelit nejrůznějším nebezpečím při výjezdech jednotky. Hasiči ze zásahových jednotek mají povinnost věnovat se fyzické přípravě dvě hodiny denně. Pro denní zaměstnance pak platí tento minimální limit po dobu jednoho týdne.

Celkové investice na vybavení fitcentra dosáhly 750 tisíc Kč. Z této částky připadá asi půl milionu korun na nové posilovací stroje a zbytek na kondiční stroje a zařízení. Součástí centra je také sprcha, která společně se saunou uzavírá pomyslný kruh kompletního zázemí a pohodlí při zdokonalování fyzické přípravy příslušníků či zaměstnanců HZS Zlínského kraje.

Původní posilovací stroje byly přesunuty na stanici profesionálních hasičů do Otrokovic. Staré vybavení na stanici v Otrokovicích již nesplňovalo veškeré nároky na procvičování všech svalových partií a hasiči tak mají možnost lepší fyzické přípravy.

posilovací stroje a vybavení
Leg Press horizont
Multi Press
lýtkostroj ve stoje
bicepsový přístroj
tricepsový přístroj
přístroj pro tlak nad hlavou
tlak v sedě
břicho spodní
veslovací přístroj
hrazda s dopomocí
jednoručky činky s polohovací lavičkou
kondiční a vytrvalostní stroje a vybavení
běhací trenažer
veslovací trenažer
spiningová kola
rotoped
žebřiny s hrazdou
doplňkové vybavení
sprcha a hygienické zázemí
sauna

foto z kondičních strojů bude doplněno později
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail