hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.10.2005

 aktuality


Požár vzácného platanu zámeckého parku ve Zborovicích

Dne 8.10.2005 ve 22:26 hod. byli hasiči informováni o požáru stromu ve Zborovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan s jedním zásahovým vozidlem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Zborovic. Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru uvnitř kmene vzrostlého stromu v zámeckém parku.

Hasiči ke vzrostlému platanu natáhli dva proudy vody a začali s hašením. Mohutná dutina stromu byla celá zasažena požárem, který se podařilo uhasit až po použití vysokého tlaku vody a odstranění vnitřní prohořívající a doutnající vrstvy dřevní hmoty. Hasební práce na více než dvě stě let starém stromu trvaly hasičům přes dvě hodiny. Až do ranních hodin pak místo požáru hlídali dobrovolní hasiči.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru mohlo být úmyslné založení nebo nedbalost např. při hře dětí. Způsobená škoda nebyla prozatím vyčíslena, protože se čeká na vyjádření odborníků. Pro vyčíslení škody bude navíc rozhodující, zda strom přežije působení požáru, což se může projevit až v jarních měsících příštího roku.

Při příjezdu hasičů k hořícímu stromu došlo k havárii výjezdového vozidla Tatra 815 6x6 CAS 32. Jízdou po zámeckém parku najelo vozidlo na neoznačený septik a propadlo se zadní nápravou asi do metrové jámy. Řidič z propadliště vyjel bez cizí pomoci a bez zjevného poškození auta.
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail